Rittig je volný. Uteče nám, varuje Bradáčová a vytahuje odposlech

22.03.2014 6:37

„Politický podnikatel“ Ivo Rittig nemusí do vazby. Soud mu uvěřil, že se nechystá utéct z Česka ani v okamžiku, kdy se mu vrátily cestovní doklady. Vyšetřovatelé ale mají k dispozici odposlechy, které naznačují něco jiného. Rittig prý možná zamíří do Monaka. Informovala o tom sobotní MF Dnes.

Rittig je volný. Uteče nám, varuje Bradáčová a vytahuje odposlech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní zásah, ilustrační foto

Ivo Rittig zvítězil nad vyšetřovateli. Již podruhé se vyhnul vazební věznici. Pražský soud dokonce konstatoval, že další pokus o uvalení vazby na Rittiga je ze strany státních zástupců pokusem o obcházení zákona. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová přitom potvrdila, že mají indicie, které naznačují, že se „politický podnikatel" chystá utéct. Jde o nahrávku odposlechu, kde kmotr prohlašuje, že by se před přílišným zájmem policie mohl ukrýt v cizině.

„Mohu potvrdit, že jsme návrh vazby odůvodňovali mimo jiné důkazem v podobě odposlechu,“ potvrdila Bradáčová.

V Česku má družku a děti, ale...

Připomeňme, že Rittig většinu roku tráví v Monaku, kde také platí daně a stát je mimo jiné pověstný i tím, že nepříliš rád vydává občany ke stíhání do jiného státu. Po propuštění z vazby nevyloučil, že do Monaka odjede. V Česku má sice družku a děti, čímž argumentovali i jeho právníci, ale žalobci stejně vyjadřují obavy, že jim Rittig zmizí z dosahu definitivně.

Pokud by skutečně do Monaka odjel, českým vyšetřovatelům by to velmi zkomplikovalo situaci, ale je možné i to, že by Monako Rittiga na požádání vydalo. Jiří Hovorka z Ministerstva spravedlnosti připomíná, že Monako podepsalo Evropskou úmluvu o vydávání, a když bylo mezi lety 2004 až 2014 českou stranou požádáno o vydání jedné osoby, skutečně ji v roce 2007 vydalo.

reklama

autor: mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…