Řízli jsme do hnisavého vředu v Pardubicích. Vystříkl na nás primátor z ANO, miliony korun na dřevo a kokain v nose

27.09.2018 19:55

Zvenku to vypadá, že hokejové Dynamo v Pardubicích funguje a točí se koňskou silou. Fanoušci kupují permanentky, ČSOB Pojišťovna ARENA bývá zaplněná věrnými lidmi z města i okolí. Jenže stroj zdaleka tak dobře nejede. Jedním z viníků je bezpochyby také primátor Martin Charvát (ANO).

Řízli jsme do hnisavého vředu v Pardubicích. Vystříkl na nás primátor z ANO, miliony korun na dřevo a kokain v nose
Foto: red
Popisek: Martin Charvát

Snad nikde jinde před komunálními volbami nerezonuje téma hokej jako právě v Pardubicích. Díky dlouholeté a úspěšné tradici je tady ledový sport věcí veřejnou. Situace v klubu se stala politikou, až voliči u uren vystaví vysvědčení současnému vedení magistrátu, kolonka hokej může být rozhodující.

„Primátor Charvát se dosud asi stydí, jak se nechal Šmidberským přitlačit ke zdi a jak z něj udělali malého kluka, který musel naivně věřit, že kostlivci neexistují,“ napsal jeden z fanoušků Dynama na internet.

Lídr kandidátky ANO se snaží, aby se na některé události z minulých let zapomnělo, a s hokejovými příznivci „vyplul“ do nové extraligové sezóny (pro Pardubice je to už 69. ročník nejvyšší soutěže v řadě) se slovy: „Minulá sezóna byla úspěšná po sportovní i ekonomické stránce a skončila mírným ziskem.“

Martin Charvát obhajoval své předchozí kroky také na Facebooku, ale srdíčka u příspěvku nemohou obměkčit většinu lidí, která se o dění v pardubickém hokeji zajímá.

Primátor po grilování: Je to krizová situace

Anketa

Myslíte, že současné vedení vašeho města, vaší obce či vaší městské části krade?

86%
14%
hlasovalo: 4574 lidí
Mistr z let 2010 a 2012, který vychoval spoustu hvězd pro národní tým i NHL včetně legendárního brankáře Dominika Haška či skvělého kanonýra Milana Hejduka, se v sezóně 2016/2017 jen tak tak zachránil v baráži o extraligu. A právě loňský rok byl pro vedení Pardubic i samotného primátora Charváta krušný.

„Jestli má někdo máslo na hlavě, tak jsou to právě radní, kteří se rozhodli zachraňovat hokej pokoutně,“ tvrdí opoziční politik František Brendl, jednička kandidátky uskupení Pardubáci společně.

Když chtěl před rokem Charvát půjčit od města Dynamu patnáct milionů korun, nechal se dvě hodiny „grilovat“ od ostatních zastupitelů, až musel přiznat: „Připouštím, že problémy nastaly a že jsou větší, než jsme čekali. Je to krizová situace.“ Primátor a zároveň předseda dozorčí rady HC Dynamo Pardubice dodal, že jenom dluh za nájemné v aréně je 12,5 milionu korun.

Už zmiňovaný podnikatel Roman Šmidberský koupil od města 50,11 procenta akcií klubu v roce 2008. Zaplatil 25 milionů. Opozice hlasitě křičela, že cena je podezřele nízká a magistrát dopředu zvýhodnil jednoho kupce. Zastupitele, kteří byli pro, Šmidberský později pozval na Floridu.

V euforii po titulu před šesti lety majitel Pardubic vyhodil úspěšného generálního manažera, dnes již zesnulého Zbyňka Kusého, který se velmi dobře orientoval ve spojeném světě sportu a politiky. Navíc hokeji rozuměl.

Místo Kusého přišel v roce 2015 nezkušený Pavel Rohlík, který ve zpackané předloňské sezóně působil i jako trenér. „Totální kolaps,“ tvrdí o jeho angažmá primátor Charvát. Dokonce kvůli Rohlíkovi nespokojení fanoušci házeli na protest místo tradičních perníčků na led pečivo.

Dluhy se kumulují, město sype do hokeje peníze přes reklamu

Zemětřesení nastalo počátkem roku 2017. Novým většinovým vlastníkem hokejového klubu se stalo město, za 73,5 procenta akcií dal magistrát Šmidberskému deset milionů a dalších deset poslalo kontroverznímu podnikateli jako úhradu půjčky z října 2016. Skutečná výše zadlužení východočeského klubu přitom vyšla najevo až později. Primátor Charvát se zřejmě nechal napálit.

Loni v létě činily kumulovaná ztráta a závazky vůči věřitelům po splatnosti přes 70 milionů korun. Podle veřejných zdrojů je od listopadu 2017 obchodní závod společnosti HOCKEY CLUB DYNAMO PARDUBICE a.s. dán do zástavy ve prospěch Statutárního města Pardubice. Základní kapitál je podle obchodního rejstříku necelých 15 milionů. Magistrátní koalice se podle našeho zdroje z radnice snaží například reklamními smlouvami do předluženého klubu nasypat peníze, aby neupadl do insolvence.

„Primátor a spol. do basy za nehospodárné zacházení s veřejnými prostředky,“ drsně zhodnotil ekonomiku hokejových Pardubic jeden z diskutujících na internetovém zpravodajském portále.

„Právníci města momentálně řeší, jak vznikly podklady pro finanční analýzu klubu, kterou jsme dostali před prodejem. Rozhodně nechceme nic zatajovat,“ ujišťoval primátor Charvát. Jenže zpětný audit z letošního dubna nepřinesl žádné konkrétní výsledky.

Bral obránce a akcionář Čáslava kokain?

Kritice čelí kromě Charváta další dva menší akcionáři a legendy klubu – bývalý brankář a současný generální manažer Dušan Salfický (ANO) a obránce extraligového kádru Petr Čáslava.

Podle médií někdejší vzorný reprezentant řídil v létě pod vlivem drog a chytila ho policie. Kokain byl údajně oblíbenou součástí soukromých večírků, kterých se Čáslava účastnil. V Pardubicích přitom bydlí kousek od primátora Charváta a jejich manželky se přátelí. Kauzou se zabývá policie a řešila ji letos v září i dozorčí rada klubu v čele s opakovaně zmíněným zástupcem ANO Charvátem.

Anketa

Který kandidát na předsedu ČSSD je nejlepší?

57%
3%
hlasovalo: 19416 lidí
Už na začátku roku 2018 navíc vyšlo najevo, že dnes už bývalý zaměstnanec klubu použil peníze ze skoro půlmilionové dotace na podporu mládeže na něco jiného. „Ano, stala se chyba. Byť to zní jako klišé, mohl za to jedinec a jeho chyba. Peníze jsme vrátili a pykáme za to, ale nemělo by to mít vliv na to, že nedostaneme další peníze na mládež,“ argumentoval Salfický. Opozice mu vyčítá, že není ochoten finančně pomoci se záchranou klubu. Salfický odmítá, že by dostal hokej v Pardubicích jako hračku.

Primátor Charvát se chová jako zastánce rychlého prodeje většiny akcií dál, město si podle jeho vize chce nechat jen licenční jistotu, tak aby z Pardubic nezmizela extraliga jinam: podobně jako Mountfield v sousedním Hradci Králové, který zde našel nejen útočiště, ale i věrné domácí fanoušky.

Zpět k Pardubicím.

Dříve primátor Pardubic jednal s rodinou Hemských, která je s místním prostředím spjata a šikovný útočník Aleš – pokud mu zdraví dovolí – by zde chtěl dohrát kariéru. „Především musíme počkat, jak dopadne stabilizace klubu. To je téma číslo jedna. Pak je potřeba si říct, že je třeba sehnat silného partnera, nejsme Abramovič, abychom dotovali hokej jen ze svého,“ konstatoval Petr Hemský starší.

Charváta pak podle všeho rozčílily informace, že už byl v podstatě dohodnutý s koučem Aloisem Hadamczikem, který kdysi vlastnil fotbalový Baník Ostrava, ale investici na východě Čech si prozíravě rozmyslel.

Koupit Dynamo? Šéf firmy by musel být magor!

Podle mnohých bude však trvat několik let, než bude někdo vůbec ochotný o koupi podílu v pardubickém klubu vážně uvažovat. Podle jednoho z fanoušků by musel být šéf firmy, která by nyní Dynamo koupila, magor.

Politici se uklidňují tím, že klub se supícím koněm ve znaku zůstává přese všechno silnou značkou s velkou podporou fanoušků. Ale kromě červených čísel v účetnictví zaráží fakt, že síla a hodnota hráčského kádru před deseti lety byly daleko větší, než když Charvát kupoval hokejové Pardubice od Šmidberského zpět.

Primátor Charvát jako lídr ANO bude chtít v říjnu mandát obhájit, do zastupitelstva v barvách vládního hnutí kandidují i gólman Salfický a mluvčí hokejistů Jan Hrabal. Otázka je, jestli jim bude stačit, že chtějí „lepší Pardubice“ a že možná mají číslo na Andreje, tedy premiéra Babiše.

Primátor sice nezpůsobil během čtyřletého vládnutí žádný skandál, ale zodpovídá za přešlapy stranických kolegů na magistrátu. A i když vinu hází na podnikatele Šmidberského a Rohlíka, zodpovídá i za špatný stav pardubického Dynama. 

Vizitka klubu: HC Dynamo Pardubice (celým názvem: HOCKEY CLUB DYNAMO PARDUBICE a.s.) je český klub ledního hokeje, který sídlí v Pardubicích v Pardubickém kraji. Založen byl v roce 1923 pod názvem LTC Pardubice. Svůj současný název nese od roku 2015; po dlouhá léta až do roku 1993 se klub jmenoval TJ Tesla Pardubice. V sezóně 1972/1973 získaly Pardubice svůj historicky první titul mistra Československa. Pardubice jsou vlastníky celkem šesti mistrovských titulů. Od sezóny 1993/1994 působí v extralize, české nejvyšší soutěži ledního hokeje. Klubové barvy jsou červená a bílá.
 
Svá domácí utkání hraje v ČSOB Pojišťovna areně s kapacitou 10 194 diváků.
 
Autora článku lze kontaktovat na emailu T.Novy@ParlamentniListy.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…