Robejšek: Když jsou uprchlíci v Turecku a Řecku, už nejsou v ohrožení. Nemají právo ukazovat, ve kterém hotelu chtějí být. Kdo se postará o práva lidí, co žijí tu?

15.09.2015 7:48

Politolog Petr Robejšek v rozhovoru pro veřejnoprávní Český rozhlas zkritizoval kancléřku Angelu Merkelovou za její názorový veletoč. Jako přírodní vědkyně prý měla předpokládat, že Německo bude muset kvůli mohutnému přílivu uprchlíků zavřít hranice. Člověk, který jí poradil, aby vystupovala vůči běžencům vstřícně, nemusel být dle Robejška příčetný.

Robejšek: Když jsou uprchlíci v Turecku a  Řecku, už nejsou v ohrožení. Nemají právo ukazovat, ve kterém hotelu chtějí být. Kdo se postará o práva lidí, co žijí tu?
Foto: Repro ČT
Popisek: Politolog a expert na mezinárodní vztahy doc. Petr Robejšek

Robejšek v rozhovoru pro Český rozhlas uvedl, že nechápe reakce německé vlády, potažmo evropských vlád, na současný vývoj uprchlické krize. Zaráží ho, že kancléřka Merkelová ještě před pár dny rezolutně odmítala zavedení hraničních kontrol, nechala se slyšet, že Německo přijme syrské uprchlíky, a teď najednou zjistila, že fyzika hovoří proti jejím představám. A to je vystudovaná přírodní vědkyně. „Rád bych poznal člověka, který jí dal radu, aby použila tuto formulaci, abych si osvědčil, že byl příčetný. Od samého počátku bylo jasné, že Německo bude muset zavřít hranice,“ kritizuje radikální změnu rétoriky Německa ústy kancléřky Merkelové.

Politolog rovněž odmítá, že by politikové měli právo být zaskočeni uprchlickou krizí. „Povinností politiků je předvídat události, tím spíš, že migrační vlna byla odhadnutelná už měsíce, ne-li dva roky předem. Nemůžeme teď říkat, že jsme překvapeni,“ tvrdí Robejšek.

Uzavření hranic nicméně politolog vítá, neboť to považuje za krok, který pomůže Evropě získat čas. A získat ho proto, aby Evropa mohla udělat to, co prý měla udělat už dávno, a sice přerušit pašerácké cesty. Robejšek je pro potápění lodí pašeráků, ale některé členské státy EU jsou prý stále proti, neboť se bojí, že by jejich námořníci přišli k úhoně. „Já se ptám, kde žijí ti lidé?“ nelíbí se politologovi.

Nároky utečenců na výběr země, do které směřují, Robejšek zpochybňuje. „Utíkají v ohrožení života a v tu chvíli, kdy dosáhnou Turecka nebo Řecka, v ohrožení života nejsou, a nemají tedy žádné právo si říkat, my chceme přesně tam, to je ten hotel, do kterého se chceme dostat. Přesně takto se chovají,“ míní odborník s tím, že zvláště západní média migranty v tomto podporují, když zdůrazňují nutnost jim pomoct s ohledem na jejich lidská práva. „Nikdo se ale neptá po tom, jaká lidská práva mají Němci nebo Maďaři, kteří v zemi žijí po generace. O jejich lidská práva se nikdo nestará,“ kritizuje Robejšek současnou diskuzi kolem uprchlíků.

Celý rozhovor ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…