Robejšek usedl v rádiu proti první ženě ODS a spustil o politicích se zlatými řetězy, deziluzi občanů, nespokojenosti s elitami...

14.01.2017 10:40

Hosty pořadu Pro a Proti Českého rozhlasu Plus byli první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija a mentor strany Realisté Petr Robejšek.

Robejšek usedl v rádiu proti první ženě ODS a spustil o politicích se zlatými řetězy, deziluzi občanů, nespokojenosti s elitami...
Foto: Repro ČT
Popisek: Politolog a expert na mezinárodní vztahy doc. Petr Robejšek

Udženija vyjádřila pochybnosti nad tím, zda Realisté jsou pravicový subjekt. „Neznám představitele této strany. Pan Robejšek říká, že je mentor. Já nevím, kdo je to mentor. My v ODS mentora nemáme,“ uvedla s tím, že ODS je jediná pravicová strana na české politické scéně.

Robejšek vidí u stávajících pravicových stran programovou sterilitu a strnulost a nedostatek opravdu zajímavých osobností. „A to je stav, který přímo volá po tom, aby se stalo něco nového. To nové jsme my.“

Udženija tvrdí, že to, co pomohlo ODS překonat krizi po pádu Nečasovy vlády, je její vnitřní síla. „Čelíme novým výzvám, rodí se nové strany. Samozřejmě, že některé z nich chtějí stavět na hodnotách, na kterých byla ODS založena a které ODS reprezentuje 25 let. Ale to pak není ono,“ uvedla.

Podle Udženiji není TOP 09 pravicová strana, když může v Brně kandidovat s Žít Brno a mít program, jaký má.

KDU-ČSL označila ze středovou stranu. To neznamená, že ODS s nimi nemůže koaličně spolupracovat. „Pokud se bavíme o tradiční pravicové konzervativní straně, tak je to jediná ODS a vůbec nevěřím tomu, že Realisté nás mohou v tomto nahradit,“ podotkla.

„Nejde ani tak o nahrazení, ale o jiný styl vládnutí. ODS diskreditovala své jméno chováním některých svých politiků, takových těch se zlatými řetězy, kteří se pohybovali v jednotlivých krajích,“ reagoval na slova Udženiji Robejšek, ale na otázku moderátora nechtěl uvést žádná jména. „Jde o přístup k politice, která funguje jako povolání, jako podnikatelská politika. A já, který mám ke konzervativním myšlenkám velmi blízko, jsem toho velmi litoval, že ODS se chovala tak, jak se chovala a dlouhodobě ztratila své dobré jméno,“ dodal Robejšek.

Moderátor se pak Robejška zeptal na to, která strana navazuje na odkaz původní ODS. Robejšek uvedl, že má velký problém operovat s kategoriemi pravice a levice. „Co je pravicové a co je levicové se dá ještě jakžtakž lokalizovat ve volebním boji. Základní otázky, které dříve rozdělovaly levici a pravici: levice, my se zastáváme pracujícího člověka; pravice, my jsme pro svobodu individua. Tyhle základní otázky ztratily v moderní společnosti tu přitažlivost, kterou dříve měly. A vlády, které se potom nějakým způsobem dostanou do koalice, a tím pádem obrousí své kontury, které už předtím vlastně neměly, mají obrovskou potíž říci ‚my jsme ta pravá pravice‘. Nejen proto, že jejich témata jsou víceméně oslabena v očích vnímajícího diváka, ale zároveň i v tom smyslu, že nejsou schopny to, co považují za svoje jádro, uskutečnit,“ uvedl Robejšek.

Udženija zmínila, že ODS si je vědoma chyb a ví, že ztratila část důvěry. „Ale my budeme vytrvalí, protože máme co nabídnout,“ prohlásila.

Souhlasí s Robejškem v tom, že „v ODS byli lidé, kteří tam neměli co dělat“. Skoro všichni tito lidé prý už nejsou členy ODS, která má nyní asi 13 tisíc členů.

Na druhou stranu se podle Udženije ví, že stranu Realisté pomáhají zakládat stejní lidé, kteří s Vítem Bártou zakládali Věci veřejné. „Nebudí to ve mně důvěru,“ podotkla.

Ohledně pánů Moroze a Bártka Robejšek uvedl, že tito lidé nikdy nebyli členy strany Věci veřejné, ale byli za tuto stranu ve vládě. Poukázal na to, že ODS pozvala Věci veřejné do koalice. A že bývalý člen ODS Hrdlička a někteří další lidé z Prahy 10 pomáhali projektu Věci veřejné.

Co Realistům pomáhá? „Deziluze občanů, kteří už dlouhodobě nejsou spokojeni s politickou elitou této země. To se ukazuje nejmarkantněji na množství nevoličů. A to jsou z velké části i naši potenciální voliči,“ dodal Robejšek.

  • Celý rozhovor je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…