Robert Břešťan: Vliv Nejedlého na Zemana je velký. Však má kancelář hned vedle

30.04.2015 8:21

Známý politický geograf Michael Romancov a Robert Břešťan, šéfredaktor serveru HlídacíPes.org, debatovali o ruském podnikání v Česku. Každý druhý Rus, žijící v této zemi, zde i podniká a aktivity některých z nich prý vyvolávají otazníky.

Robert Břešťan: Vliv Nejedlého na Zemana je velký. Však má kancelář hned vedle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancelář prezidenta republiky

Hned na úvod pánové probrali Martina Nejedlého, prezidentského poradce a šéfa české pobočky koncernu Lukoil. Břešťan vidí hlavní problém v tom, že jeho aktivity jsou značně nečitelné. „Vliv pana Nejedlého na Miloše Zemana je zjevně velký, což ilustruje už to, že jeho kancelář je hned vedle prezidentské. O aktivitách pana Nejedlého se toho ale ví málo,“ říká.

Romancov se pak zajímal o další „nečitelné“ ruské firmy v ČR a Břešťan si postěžoval, že se dohledávají velmi těžko kvůli neprůhledné majetkové struktuře. „Rozšifrovat počet ruských firem v České republice je tedy těžké, nám se nicméně podařilo zjistit, že těch se 100% ruským kapitálem tu je 17 tisíc. Připomínám ovšem, že to jsou ty dohledatelné ruské kořeny,“ říká novinář.

Celý text ZDE

Břešťan připomněl i to, že vykazování obchodní aktivity v ČR umožňuje Rusům i automatické prodlužování víz.

Romancov z počtu ruských podnikatelů u nás i v dalších západních zemích dovodil, že podnikavější Rusové očividně nemají zájem žít doma, ale chtějí „do Evropy“. Proto prý nechápe, proč u nás prezident Zeman nebo ministr Mládek prezentují Rusko jako zemi zaslíbenou.

Břešťan ale připouští, že Rusko objektivně patří mezi země, kde bychom měli mít hospodářské zájmy. „Je to obrovská země se specifickými potřebami, vyváží se tam velké strojírenské celky, což se do jiných částí světa, a zejména Evropské unie, českým firmám příliš nedaří,“ upozorňuje. Není tedy důvod do Ruska nedodávat. Jiná věc prý je, že dnes proti Rusku uplatňujeme sankce, aby pochopilo, že v evropské kultuře je nepřijatelné, když jeden stát okupuje druhý.

 

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…