Robert Fico: Tsipras vyměkl, z Řecka je teď protektorát

13.07.2015 11:33

Za protektorát označil Řecko po nočním summitu zemí eurozóny v Bruselu slovenský premiér Robert Fico. Jak uvedl server Aktuálně.cz, znatelně unavený premiér uvedl, že se nerozhodlo o žádné půjčce Řecku, jen se udělilo mnoho domácích úkolů.

Robert Fico: Tsipras vyměkl, z Řecka je teď protektorát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér SR Robert Fico

Řekové musí do středy odhlasovat čtyři základní zákony týkající se například reformy důchodového systému či zvýšení DPH. Devět dní pak mají Řekové na to, aby přijali zákon o restrukturalizaci bank a občanský zákoník. Kromě zákonů se podle Fica řecký premiér Alexis Tsipras zavázal těžce k dalším reformám.

„Nerad používám tento výrok, ale jde o určitou formu protektorátu,“ řekl doslova k dohodě Fico s tím, že netrvalo mnoho a Řecko z eurozóny vystoupilo. Tsipras však prý nakonec „vyměkl“.

„Musím říct, že si myslím, že bude zázrak, jestli Řecko všechny reformy zavede,“ dodal s tím, že dnešní jednání rozhodně nevnímá jako dohodu o záchraně Řecka. Je to podle něj spíše jednostranný krok eurozóny vůči Řecku. „To, co jsme vyjednali, je pak jen jedna z mnoha podmínek, které mohou vést k tomu, že začneme s Řeckem vyjednávat o třetím záchranném programu,“ uzavřel.

Původní text najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…