Robert Fico nemá rád demokracii, kritizovalo se v Knihovně Václava Havla

30.05.2016 18:51

Mezinárodní projekt Václava Havla Evropské dialogy se dnes ve svém čtvrtém bloku zaměřil na směřování střední Evropy.

Robert Fico nemá rád demokracii, kritizovalo se v Knihovně Václava Havla
Foto: Archiv
Popisek: Mapa Evropy

Úvodním řečníkem byl polský publicista Aleksander Smolar, jenž pohovořil o situaci ve střední Evropě, zejména o uprchlické krizi. Jeho slova následoval poslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer. 

„Nejenom Brexit otevře otázku, jak robustní je uspořádání Evropy. Otevírá se spousta otázek ohledně budoucí architektury. A to v době, kdy by měly státy stát při sobě a měly by řešit ve vzájemné shodě,“ uvedl mimo jiné Niedermayer. Podle něj by Česká republika neměla usilovat o vystoupení z Evropské unie. „To, že to chce Velká Británie, neznamená, že bychom to měli chtít i my. My jsme daleko menší,“ podotkl.

Západ nás podle spisovatele a publicisty Martina Šimečky, jenž byl dalším řečníkem v daném panelu, vidí jako troublemakery a vrací nás do 30. let minulého století. „Jak je možné, že jazyk ve střední Evropě takto zhrubl? Odráží to celkovou společenskou atmosféru v našich zemích,“ podotkl následně Šimečka. „Všem zemím je po roce 1989 společná jedna věc: To, že jsme budovali kapitalismus, ale zároveň jsme měli pocit, že demokracie se bude budovat bez našeho přispění,“ řekl s tím, že jsme 25 let promrhali budováním kapitalismu a zanedbáním běžných věcí – od vzdělání až po diskusi, co znamená žít ve svobodné společnosti. 

Polsko a Maďarsko jsou podle něj neskutečně smířlivé k neoliberálním režimům. „Společnost upadá do apatie,“ domnívá se Šimečka. Následně zkritizoval i premiéra Slovenska Roberta Fica, který podle něj nemá rád demokracii. „Ale paradoxně například slovenská televize je v nejlepší kondici,“ dodal. Důvodem k tomu je prý to, že Fico na situaci zde kašle. 

Posledním panelistou byl maďarský sociolog Attila Melegh. Ten hovořil především o maďarských elitách. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…