Robert Šlachta končí! Podal si údajně žádost o odchod do civilu

09.06.2016 17:54

Členové vedení Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) včetně jeho ředitele Roberta Šlachty požádají kvůli chystané reorganizaci policie o odchod do civilu. Během dnešního jednání na policejním prezidiu oznámil Šlachta vedení policie, že se změnami nesouhlasí.

Robert Šlachta končí! Podal si údajně žádost o odchod do civilu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

V tiskové zprávě to oznámil mluvčí útvaru Pavel Hanták. Reorganizace vyvolala spory ve vládě či justici, podle kritiků by změny mohly ovlivnit vyšetřování složitých kauz.

„Robert Šlachta oznámil vedení Policie ČR, že s připravenými změnami nesouhlasí, nemůže se na nich podílet, a proto v následujících dnech doručí policejnímu prezidentovi svou žádost o uvolnění ze služebního poměru," sdělil Hanták. „Společně s ním na místě oznámil svou rezignaci i jeho 1. náměstek Stanislav Růžička a někteří vedoucí odborů a expozitur ÚOOZ," doplnil.

Podle serveru Lidovky.cz chtějí představitelé útvaru požádat o odchod k 1. červenci, do tohoto data mohou podle serveru svou žádost podle zákona stáhnout.

Vedení policie chce vybudovat Národní centrálu boje proti organizovanému zločinu, pod kterou by nově měly spadat dva elitní útvary - ÚOOZ a Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality. Šlachta üž ve středu po oficiálním oznámení plánu řekl, že je znepokojen tím, že ho vedení policie o reorganizaci předem neinformovalo. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman napsal dopis premiérovi Bohuslavovi Sobotkovi (ČSSD), v němž píše o obavách ze snížení kvality policejní práce či vzniku velké policejní složky, která se bude jen těžko řídit.

Kvůli reorganizaci sboru se na žádost vládního hnutí ANO uskuteční příští středu dohodovací řízení. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) jde o účelový nátlak. Reorganizaci hájí a tvrdí, že je připravena profesionálně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…