Robert Šlachta zpochybnil porevoluční dění. Zavzpomínal

17.11.2020 13:05

„V roce 1989 mi bylo osmnáct. Myslel jsem si, že budu automechanikem nebo opravářem zemědělských strojů. Hráli jsme u nás v městečku na Moravě v Sokole fotbal, chodili na hody, měli kapelu a koukali po holkách," uvedl bývalý ředitel ÚOOZ v prohlášení, které má redakce k dispozici.

Robert Šlachta zpochybnil porevoluční dění. Zavzpomínal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta křtil svou knihu Třicet let pod přísahou

Anketa

Je nezávislost ČT ohrožena Lipovskou, Xaverem a Matochou?

6%
94%
hlasovalo: 21348 lidí
Že se v následujících dnech po 17. listopadu budou odehrávat velké změny, jsme si podle Roberta Šlachty moc neuvědomovali. V televizi toho moc neřekli a internet neexistoval.

„Můj život šel proto dál. Dál jsem chodil do práce, hrál fotbal a v kapele. Vlastně nejdůležitějším zlomem pro mě osobně byla transformace tehdejší Veřejné bezpečnosti na Policii. V tom jsem viděl velkou příležitost. Dělat to jinak, skutečně sloužit lidem a bránit je před lumpama. Rozhodnul jsem se do toho naplno jít a budovat to jinak. Pracovat pro republiku, pro občany a pro stát. Spali jsme pak na zásahovce na stole, neměli často ani korunu, zato plno neplacených přesčasů. Myslel jsem si, že to naše republika potřebuje, že je to tak správně, a tak jsem to taky dlouhé roky dělal," uvedl dále Šlachta.

Z jeho následných slov je zřejmá pachuť, která revoluci provázela.

Od revoluce prý byla obrovská očekávání. Ne všechno se bohužel naplnilo. „Lepší platy a podmínky pro práci, možnost podnikat, cestovat, užívat svobodu slova a účastnit se demokratických voleb. Těch očekávání bylo mnohem víc. Výhody, které demokracie a kapitalismus s sebou přinesly, rozhodně nepocítili všichni z nás," tvrdí někdejší elitní policista s tím, že spravedlnost doposud není pro každého stejná a jedni můžou to, co jiní ne. To se podle Šlachty odstranit nepodařilo.

„Často se vrací pocit, že stát tu není vlastně pro nás, aby nám sloužil. Myslím, že i proto se občas objevují hlasy, které revoluci zpochybňují. Řešením podle mě není vracet se do minulosti, ale pracovat na opravě stávajícího stavu. Tak, aby skutečně každý poznal, že se něco změnilo k lepšímu," uzavírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…