Roboti jsou jako zaměstnanci, soudí Evropský parlament. A proto musíme dbát o jejich práva. Ne, není to legrace...

23.06.2016 16:32

Pokroky v robotice podle Evropského parlamentu dospěly na tak vysokou úroveň, že je třeba vytvořit právní rámec pro roboty. Ti nejpokročilejší z nich by měli být klasifikováni jako „elektronické osoby“ a měly by se na ně vztahovat povinnosti jako například placení sociálního pojištění.

Roboti jsou jako zaměstnanci, soudí Evropský parlament. A proto musíme dbát o jejich práva. Ne, není to legrace...
Foto: Mendelova univerzita v Brně
Popisek: Unikátní robot Orpheus

„Jejich zvyšující se inteligence, všudypřítomnost a autonomie vyžaduje promyslet všechno znovu od začátku, od danění po právní odpovědnost,“ shrnuje agentura Reuters návrh Evropského parlamentu.

Podle německé strojírenské asociace VDMA, která zastupuje například i Siemens, je na řešení takových otázek ještě příliš brzo.

Celý text zde

„Nutnost vytvořit právní rámec pro elektronické osoby – ta nenastane za deset, ale nedjříve za padesát let,“ řekl ředitel oddělení robotiky automatizace VDMA Patrick Schwarzkopf. „Bylo by to podle nás příliš byrokratické a zastavilo by to vývoj robotiky,“ sdělil reportérům na mnichovském veletrhu robotiky Automatica.

Ve zprávě se také píše o tom, že pokroky v robotice a automatizaci mohou vyústit ve vyšší nezaměstnanost a mohly by také ohrozit „životaschopnost systémů sociálního zabezpečení“. Je také údajně třeba dohledat, kolik peněz společnosti ušetřily neplacením příspěvků na sociální zabezpečení, když místo lidí používají roboty.

Podle Schwarzkopfa však neexistuje žádná prokázaná souvislost mezi větším počtem robotů ve společnosti a nezaměstnaností. Uvedl také, že za posledních několik let počet zaměstnanců v německém automobilovém průmyslu vzrostl.

Návrhu Evropského parlamentu také vyčítá přílišnou složitost. Ten se totiž s roboty potýká velmi ze široka. „Již od Frankensteinova monstra Mary Shelleyové po klasický mýtus Pygmalionu přes příběh pražského Golema až k robotu Karla Čapka, který dal vznik onomu slovu, lidé fantazírovali o možnosti vytvoření inteligentního stroje, nejčastěji v podobě androida s lidskými rysy,“ stojí v samotném úvodu zprávy.

Celý dokument zde

Europoslanci se v návrhu věnují i kontrole a regulaci robotického průmyslu a zdůrazňují nutnost toho, aby tyto standardy zůstaly v režii Evropské unie a jejích členských států.

V případě, že by si někdy nějaký robot uvědomil sebe sama, je podle nich nutné, aby se jeho tvůrci řídili třemi zákony robotiky, jak je vytvořil spisovatel Isaac Asimov.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…