Rodina filipínského prezidenta prý vymáhala peníze od české firmy

29.06.2013 11:35

Sestra filipínského prezidenta Benigna Aquiny a jeho švagr údajně požádali českou firmu o úplatek za to, že jí pomohou při vyjednání kontraktu na budování manilského metra. Dle filipínského rozhlasu DZRH požadovala Ballsy Aquinová-Cruzová po firmě Inekon dva miliony až 20 milionů dolarů. Prezident Aquino tomu nevěří a nehodlá se záležitostí, dle jednoho ze svých mluvčích, zabývat.

Rodina filipínského prezidenta prý vymáhala peníze od české firmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Schůzku zástupců Inekonu a lidmi kolem Aquino-Cruzové sjednal údajně český velvyslanec v Manile Josef Rychtar. Dva z účastníků, mezi nimi bývalý ministr dopravy a komunikací Pete Prado, údajně požádali o úplatek, avšak zástupci Inekonu to odmítli. Dle DZRH je Aquinová dobrou přítelkyní filipínské velvyslankyně v Česku Evelyn Austriové-Garciové.

České Ministerstvo zahraničí deníku Právo, které na případ upozornilo, sdělilo, že je se situací obeznámeno. „O tom případu víme. Jako Česká republika máme zájem na tom, aby v Manile jezdily české vozy, jsme tradiční dodavatelé. Také je ale v našem zájmu, aby ten proces proběhl transparentně,“ uvedla mluvčí ministerstva Johana Grohová. V Praze sídlící skupina Inekon Group události na Filipínách nechtěla komentovat.

Prezident Aquina se tím nehodlá zabývat

List The Daily Tribune, který je kritický vůči současnému prezidentovi i jeho předchůdkyni Glorii Macapagalové-Aarroyové, dnes napsal, že do Česka odjeli o kontraktu jednat Ballsy Aquinová, její manžel Eldon Cruz a další členové jejich skupiny. Inekon odmítl zaplatit za pomoc v tendru a podle listu se česká vláda chystá informace o aktivitě filipínské skupiny v ČR zveřejnit.

Aquinův mluvčí Abigail Valte řekl, že celá záležitost je pomluva. "Také jsme o tom slyšeli. Všichni vědí, že prezidentovy sestry nejsou zapojeny do vládních záležitostí," citoval ho list The Daily Tribune. Celá věc je podle něj tak zmatená, že si nezaslouží, aby se jí prezident zabýval.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …