Rodinná přihrávka? Šéfporadce pozemkového fondu přiklepl otci 43,4 hektaru

09.11.2011 10:27

Já na tátu, táta na mě. Tak by se dala ve stručnosti popsat kauza šéfa poradců Pozemkového fondu ČR Michala Frydrycha. Ten totiž svému otci ještě v roli vysokého úředníka Pozemkového fondu prodal svému otci velice lukrativní pozemky za skutečně „rodinnou" cenu.

Rodinná přihrávka? Šéfporadce pozemkového fondu přiklepl otci 43,4 hektaru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pole s mákem

Celkově Michal Frydrych otci prodal pozemky ve výměře 43,4 hektaru. Že by se snad jednalo o střet zájmů šéf poradců Pozemkového fondu navzdory nízkým cenám, za něž pozemky otci prodal, razantně popírá.

„Střet zájmů tam nikdy nebyl deklarován a potvrdil to kontrolní odbor v době, kdy jsem z fondu odešel," brání se Frydrych v Hospodářských novinách. Jeho otec se zkrátka shodou okolností účastnil soutěží, které fond vypsal.

Při nákupu měl ovšem Jiří Frydrych štěstí, nakupoval od syna velmi levně. Od několika lidí totiž odkoupil takzvané restituční nároky. Jedná se o smlouvy, podle nichž stát dává restituentům náhradní pozemky v případě, že ty původní už není možné vrátit. Vlastník těchto smluv pak nemusí o prodávané pozemky soutěžit, ale nakupuje za vyhlášenou cenu.

Rodinné obchody se odehrály dávno a v Liberci to zvorali radní, říká Frydrych

„To bylo dávno, už to nejsem schopen rekonstruovat," říká Frydrych. Nevzpomene si ani, jak to, že jeho otec získal výjimku od Pozemkového fondu a mohl od státu nakoupené pozemky prodávat. Povinnou nabídku pozemků na zpětný odkup státnímu fondu Frydrychovi staršímu přitom liberecký pozemkový fond, kam patří, zakázal následkem bleskového zásahu z Prahy.

Rodinné obchody přitom nejsou jediným ošemetným prodejem z dílny Michala Frydrycha. V roce 2004 jeho fond prodal 8,4 hektaru pozemků, o kterých bylo již několik let zřejmé, že budou potřeba na vybudování běžeckých tratí pro lyžařský šampionát, který se v Liberci pořádal.

Realitní firma koupila od Frydrycha pozemky za 124 tisíc korun a při zpětném prodeji si přišla 8,4 milionu a ještě dostala 5 domů v centru Liberce navrch. Frydrych je v tom ovšem podle svých slov nevinně, chyba je na straně libereckých radních: „Nepřišly pokyny z radnice, že ty pozemky nemáme vydávat. Ke všemu existují doklady s razítkem magistrátu."


Čtěte také:

reklama

autor: pal

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…