Rodiny budou v pohodě, plánuje Marksová. Toto všechno kvůli tomu chystá...

03.04.2016 14:45

Jak stát podporuje rodinu? To bylo druhé téma Otázek Václava Moravce, které bylo odvysíláno dnes ze žižkovského vysílače. Diskutovaly o tom exministryně spravedlnosti Daniela Kovářová a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Rodiny budou v pohodě, plánuje Marksová. Toto všechno kvůli tomu chystá...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

V České republice žijí tisíce dětí v neúplných rodinách. Moderátor Moravec se tak obou žen zeptal na to, zda by například nebylo možné zavést v Čechách britský model, kdy soud může poslat rodiče dětí na nejrůznější kurzy. „Britský model je velice inspirativní,“ sdělila úvodem tématu Marksová s tím, že jeho zavedení by však bylo velmi náročné.

„Je otázka, jestli právem a za pomoci justice lze řešit rodinné spory. A já si myslím, že to nelze,“ podotkla následně Kovářová. „Právem rozhádané rodiče nevyřešíme,“ domnívá se. 

Řeč přišla také na podfinancované sociální služby. „V těch dvou letech, co nyní připravujeme, tak v rámci novely zákona o sociálních službách chceme definovat ty preventivní sociální služby,“ uvedla Marksová. „Řadu opatření teprve lidé pocítí, například zákon o dětských skupinách,“ obhajovala vládní návrhy Marksová. Reagovala tak na průzkum, který kroky vlády nehodnotil příliš lichotivě.

Následovala diskuse ohledně neplatičů alimentů. „Udělám za svůj resort maximum, ale je nutná také činnost resortu spravedlnosti,“ podotkla Marksová s tím, že svůj návrh ohledně zálohovaného výživného předloží vládě příští týden. Podle Kovářové je nutné rozlišovat matky samoživitelky a následně také vymáhání alimentů od osob, které na alimenty nemají. „Právní nástroj na to, jak vymáhat alimenty od těchto osob, nemáme,“ dodala. Zálohované výživné státní rozpočet zatíží zhruba o tři čtvrtě miliardy.

Představa státu o tom, že by rodinnou politiku řídila pomocí práva, se úplně nelíbí Kovářové. „Trochu se obávám představy státu, jak má rodina vypadat, neboť my vlastně ani nevíme, co to rodina je,“ uvedla Kovářová. „Potřebujeme vytvořit takové podmínky, aby naše rodiny byly v pohodě. Chceme nabídnout například systém dostupného veřejného bydlení,“ dodala Marksová.

„Co se týče rodičovského příspěvku, dnes jsou tam tři rychlosti čerpání, my tam zavádíme čtvrtou pro ty, kdo o ni mají zájem,“ uvedla Marksová. Podle ní má tento krok být přínosem pro matky, které chtějí po porodu co nejdříve do práce. „Musíme jim umožňovat slaďovat rodinný a pracovní život,“ podotkla také závěrem Marksová. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…