Rodiny utíkaly před válkou, teď žijí v hangáru. A ještě jim tam udělá policie razii kvůli nějakému paznehtovi. Česká spisovatelka z Berlína varuje před strachem a hysterií

20.12.2016 16:29

Spisovatelka žijící v Berlíně Dora Kaprálová se na serveru DeníkReferendum.cz rozepsala nad současnou situací ve městě, které v pondělí večer čelilo teroristickému útoku. Důležité je podle ní nepodlehnout strachu. Ji osobně děsí prohlubující se radikalita nesnášenlivosti, ke které podle ní přímými přenosy paradoxně nepomáhají už jen média, ale i náš vlastní strach a hysterie šířené na sociálních sítích.

Rodiny utíkaly před válkou, teď žijí v hangáru. A ještě jim tam udělá policie razii kvůli nějakému paznehtovi. Česká spisovatelka z Berlína varuje před strachem a hysterií
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německá vlajka

„O včerejší tragédii v Berlíně by se jinak než osobně psát nemělo. Lituji tragicky zesnulé, zraněné a jejich rodiny a jsem ráda, že je za všechny postižené dnes dopoledne přímo v kostele u vánočního trhu sloužena mše,“ zmínila úvodem svého textu Kaprálová. Byla v rozpacích z toho, že psala známým, že je v bezpečí, byla v rozpacích i z míry strachu těch, kteří se o události dozvídali ze sociálních sítí. Podle ní jde přesně o reakce, na kterou útočníci čekají. 

„Kýč tragedie v přímém přenosu. Reality show, apokalypsa on-line. Nechci, aby to vyznělo cynicky, ale za týden zemře stejný počet lidí v Berlíně při dopravních nehodách,“ podotkla Kaprálová vnímajíc temný ideologický podtón.

„Jde o odporný teroristický čin psychopatických paznehtů – ale v hangáru v Tempelhofu žijí stále ještě i rodiny, které utekly před válkou, a právě tam vtrhla ráno policie a dělala razii, protože útočník byl podle posledních informací migrant z Afghánistánu či Pakistánu,“ dodala se slovy, že jí je opět líto migrantů v Berlíně. 

„Je tu – v Berlíně – příliš mnoho cizinců na to, aby se nenávist obrátila proti nim, proti všem, proti nám. A hysterie – podporovaná sociálními médii – je volnou vstupenkou k takovému iracionálnímu jednání poháněnému strachem. I tak je přece už v Německu, hlavně v bývalé NDR, a vůbec v Evropě, střední a východní zvlášť, dost nácků. Podlehnout strachu je to, čeho se nesmíme dopustit, pokud nechceme jako obranný štít přijmout vlastní agresivitu a nenávist proti neviditelným nepřátelům,“ uzavřela.

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…