Roithová by podle lidovců mohla v komisi řešit ochranu zákazníků

26.05.2014 15:14

Pokud končící europoslankyně Zuzana Roithová přijme nabídku KDU-ČSL a bude se ucházet o post české eurokomisařky, mohla by odpovídat za portfolia týkající se ochrany spotřebitele či zdravotnictví. ČTK a Českému rozhlasu to dnes v Bruselu řekl vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Zdůraznil ale zároveň, že politička se zatím ještě nerozhodla.

Roithová by podle lidovců mohla v komisi řešit ochranu zákazníků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vyšla kniha o kandidátce na prezidenta Zuzaně Roithové. Jejím kmotrem byl Michal Horáček

Místopředseda české vlády také pokládá za logické, aby unijní lídři v úterý na summitu podpořili do čela unijní exekutivy lucemburského expremiéra Jeana-Clauda Junckera, nominovaného Evropskou lidovou stranou (EPP).

Bělobrádek, předseda české KDU-ČSL, která je spolu s opoziční TOP 09 na evropské scéně součástí EPP, připomněl, že evropští lidovci nynější eurovolby vyhráli. Česká vláda se však se o postoji k osobě budoucího šéfa komise podle něj zatím nebavila. "Je zvyklost, že vítězná strana by měla mít právo na návrh," míní Bělobrádek.

Končící europoslankyně Roithová je podle něj nejlepší možná česká kandidátka do nové komise. "Je na to poměrně ještě dost času," připustil vicepremiér. Zdůraznil však, že je především na Roithové samotné, jak se rozhodne. Čas na rozmyšlenou si prý vzala do začátku prázdnin.

Bělobrádek má za důležité, že obě další vládní strany už sdělily své představy o budoucím českém zástupci v komisi. Hnutí ANO prosazuje svého lídra z eurovoleb Pavla Teličku, který už v komisi krátce působil, sociální demokraté přišli s ekonomem a někdejším ministrem financí Pavlem Mertlíkem.

Roithová je podle Bělobrádka nejlepším kandidátem

Roithová ale podle Bělobrádka oba tyto návrhy převyšuje. "Málokdo v ČR má zkušenosti z vlády, českého i evropského parlamentu a je takto pozitivně vnímán jak na mezinárodní tak české politické scéně," vypočítal vicepremiér klady někdejší lidovecké prezidentské kandidátky.

V nedávném průzkumu, který zveřejnila Česká televize, byla Roithová vnímána jako druhá nejvhodnější česká kandidátka do komise po Teličkovi. Toho podporovalo 35 procent lidí, lidoveckou političku 22 procent. Sociálnědemokratický kandidát Mertlík získal důvěru 13 procent dotázaných.

Lidovci podle svého předsedy neskrývají výhrady vůči Teličkovi. "V rámci EPP bychom těžko vysvětlovali, že by měl být eurokomisařem lobbista, absolvent jedné nejmenované moskevské školy z dob Sovětského svazu. To je věc evidentní," řekl Bělobrádek.

Nového předsedu komise navrhnou členské země kvalifikovanou většinou europarlamentu ke schválení. Proevropské politické frakce před nynějšími volbami nabídly voličům celoevropské lídry jako budoucí šéfy komise, je však otázkou, zda na tento model premiéři a prezidenti přistoupí. Poprvé budou o věci diskutovat v úterý. Čeká se, že rozhodnutí přijmou až na summitu v červnu tak, aby o konkrétní osobě mohli europoslanci hlasovat v polovině července.

Nově zvolený předseda komise pak začne spolu s členskými zeměmi sestavovat svůj tým. Eurokomisaři, každý z jednoho státu unie, v září a v říjnu absolvují slyšení v europarlamentu. Poslanci pak budou hlasovat o komisi jako celku. Stihnout by se vše mělo tak, aby se tým nahrazující nynější komisi Josého Barrosa mohl svých povinností ujmout od listopadu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …