Roithová eurokomisařkou? I to je možné

23.05.2014 7:55

Někdejší kandidátka na prezidentku Zuzana Roithová (KDU-ČSL) má nyní velkou šanci stát se eurokomisařkou. Lidovci ji podle informací deníku MF Dnes hodlají nasadit do boje proti kandidátovi hnutí ANO Pavlu Teličkovi a adeptu sociální demokracie Pavlu Mertlíkovi.

Roithová eurokomisařkou? I to je možné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zuzana Roithová

Deník MF Dnes píše v pátečním vydání o plánu lidovců, jak prosadit svou kandidátku Zuzanu Roithovou do křesla pro eurokomisaře. Spoléhají prý na to, že si vyjednají podporu u hnutí ANO. Pro uskupení Andreje Babiše by dohoda byla výhodná v tom, že by došlo k oslabení ČSSD a zároveň by od lidovců mohlo získat případnou podporu při obsazování klíčových pozic třeba ve státní správě.

„Zuzana Roithová byla hodnocena jako jeden z nepracovitějších europoslanců. Jako komisařka velmi dobře obstojí a bude dobře reprezentovat," prohlásil vyjednavač za KDU-ČSL Jan Bartošek.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Roithová si prý svou nominaci teprve promýšlí. „Nabídka mě potěšila. Ale chtěla jsem už po deseti letech zůstat doma," podotýká. Podle zdrojů MF Dnes z KDU-ČSL ale vedení spoléhá na to, že politička nakonec kývne stejně jako v případě prezidentské volby.

Zevnitř ČSSD jsou patrné jisté obavy. „Hnutí ANO by podpora lidovců umožnila zachovat si tvář a jakoby neustoupit s Teličkou," uvedl pro deník jeden z vlivných členů. Dodal, že sociální demokracie si něco podobného dovolit nemůže, protože předseda Bohuslav Sobotka by to dovnitř strany nevysvětlil.

Teličkova minulost lobbisty pozici ANO oslabuje

Hnutí ANO navenek stále stojí za svým kandidátem Pavlem Teličkou. Jenže ten, především jeho lobbistická minulost, jak MF Dnes podotýká, vyjednávací pozici ANO oslabuje. „Byl by to zkrátka první registrovaný lobbista, který by se stal evropským komisařem. To by Evropský parlament těžko strávil, protože tlak na to, aby to byli lidé bez podezření ze střetu zájmů, v posledních letech jen sílí," podotkl jeden z lidovců.

KDU-ČSL spoléhá právě na to, že vláda nebude chtít riskovat odmítnutí českého kandidáta. Všechny koaliční strany teď čekají na výsledek voleb. Síla mandátu by se podle nich do jednání o komisaři měla promítnout. Jasno by o českém kandidátovi mělo být v létě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…