Rok 1968: Zeman si pozve ruského velvyslance. Publicista vzpomíná na americké vojáky z Iráku

05.06.2019 13:28

Ruští poslanci se chystají přijmout zákon, podle něhož byla okupace Československa legálním činem a účastníci operace, kteří neváhali zabíjet československé občany, mají získat status veteránů s příslušnými výhodami. Prezident Miloše Zeman si o tom chce pohovořit s ruským velvyslancem v Česku. Publicista Kamberský doplnil, že i američtí vojáci, kteří působili v Iráku, jsou z pohledu svého státu veteráni.

Rok 1968: Zeman si pozve ruského velvyslance. Publicista vzpomíná na americké vojáky z Iráku
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Ruská vlajka

Pravicoví poslanci chtěli ve Sněmovně rozebírat mimo jiné i úmysl ruské federace označit okupaci Československa za zcela legální a správnou. Lidovec Marian Jurečka navrhoval ústy Sněmovny tento krok odsoudit a podpořit tak ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD).

„Myslím si, že i s ohledem na to, že jsme tady v loňském roce při výročí 50 let okupace vojsky Varšavské smlouvy a následného dočasného pobytu armád Sovětského svazu přijali usnesení, ve kterém jasně říkáme, že Poslanecká sněmovna deklaruje, že vtrhnutí vojsk pěti států Varšavské smlouvy v srpnu 1968 do Československa bylo aktem invaze a následné okupace a bylo v rozporu s mezinárodním právem. Toto jsme řekli v našem usnesení, ve kterém tady hlasovalo 145 ze 156 přítomných poslanců pro tento návrh usnesení a především z úcty vůči obětem událostí srpna 1968, ale i následných let, kdy tady vojska, především právě Sovětského svazu, byla na našem území dočasně, tak bychom neměli mlčet k tomu, jakým způsobem ruská duma chce o těchto záležitostech referovat na úrovni zákonů,“ prohlásil Jurečka u řečnického pultíku.

Jurečkův návrh podpořilo ze 185 přítomných poslanců 164 kolegů a nikdo nebyl proti. O zařazeném bodu se má jednat právě dnes odpoledne.

Mluvčí prezidenta republiky Miloše Zemana Jiří Ovčáček oznámil, že hlava státu navrhovaný zákon Ruské federace odsuzuje. Předvolal si kvůli tomu ruského velvyslance.

„Pan prezident si pozval na čtvrtek 13. června 2019 na Pražský hrad velvyslance Ruské federace Alexandra Zmejevského. Bude žádat vysvětlení ve věci návrhu ruského federálního zákona, který uděluje status válečných veteránů i účastníkům okupace ČSSR v roce 1968,“ napsal hradní mluvčí.

Publicista Petr Kamberský k tomu dodal, že i vojáci Spojených států, kteří se účastnili operace v Iráku, jsou z pohledu svého státu váleční veteráni, takže z pohledu Ruské federace jako nástupnického státu SSSR jsou i sovětští okupanti veterány. Připomněl také, že se Rusko za časů Borise Jelcina za invazi omluvilo.

„Děti moje, co lépe rozumíte mezinárodním vztahům a právu, vysvětlete mi laickou otázku. Izraelští vojáci, kteří obsadili Libanon, jsou z pohledu svého státu veteráni. Američtí vojáci, kteří obsadili Irák, jsou z pohledu svého státu veteráni. Ruští občané, kteří coby sovětští vojáci obsadili Československo, jsou z pohledu svého státu veteráni. Přeci nejde o legitimitu vojenské operace proti jinému suverénnímu státu, ale o to, jak se stát, který pod trestem (v SSSR možná i trestem hrdelním) rozkázal svým vojákům něco udělat, ke svým bývalým vojákům chová. Rusko se za invazi oficiálně v devadesátých omluvilo, ale jednotliví vojáci snad nejsou viníky,“ uvedl Kamberský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…