Rok od zavedení bude ministerstvo informovat o dopadech a výsledcích EET

01.12.2017 6:00

Ministerstvo financí dnes na tiskové konferenci k prvnímu roku fungování elektronické evidence tržeb (EET) bude hodnotit dopady a zveřejní výsledky tohoto opatření. EET začala platit 1. prosince 2016 pro restaurace a ubytování a od letošního března pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. Další obory podnikání začnou povinně evidovat tržby příští rok v březnu a červnu, připomíná ČTK.

Rok od zavedení bude ministerstvo informovat o dopadech a výsledcích EET
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace za svobodu podnikání, proti EET a proti budování socialismu

Ministerstvo financí si od zavedení EET slibovalo omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Odhadovalo, že systém po svém plném náběhu přinese do státní pokladny až 18 miliard korun ročně. Pravicoví politici však už před spuštěním evidence upozorňovali, že tento systém znevýhodní hlavně drobné živnostníky, kterým ztíží práci a zvýší výdaje. Případnými úpravami EET se bude zabývat až vláda vzešlá z říjnových voleb.

Do EET je v současnosti zapojeno zhruba 160 000 podnikatelů. Podle Finanční správy přinesla evidence od ledna do konce září na dani z přidané hodnoty do rozpočtu navíc 3,2 miliardy korun a za celý rok to může být až přes pět miliard korun. Část podnikatelů ale míní, že EET zvýšila administrativu a zpomalila obsluhu zákazníků.

Od příštího března se EET začne týkat stánkového prodeje občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí a také prodeje na farmářských trzích či služeb účetních, advokátů a lékařů. Od června se mají do systému zapojit někteří řemeslníci i další služby. Pro podporu EET ministerstvo financí před dvěma měsíci spustilo účtenkovou loterii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…