Rok s ministrem Babišem. Podnikatelé si jej pochvalují, analytici zdvihají obočí

25.01.2015 19:32

Zaměstnavatelské a podnikatelské svazy hodnotí činnost Ministerstva financí za uplynulý rok pozitivně. Za zásadní považují to, že se podařilo zabránit zvyšování daní. Oceňují také komunikaci ministerstva a samotného ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Rok s ministrem Babišem. Podnikatelé si jej pochvalují, analytici zdvihají obočí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Návrh rozpočtu na rok 2015 dospěl ve sněmovně do třetího čtení. Opozice pochybuje nejen o jeho prorůstovosti

Analytici oslovení ČTK pak kladně hodnotí zvýšení transparentnosti veřejných financí, na druhou stranu ministerstvo kritizují za příliš velký schodek navržený pro letošní státní rozpočet a neexistenci zákona o rozpočtové zodpovědnosti. Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu pod vedením Bohuslava Sobotky (ČSSD) loni 29. ledna.

Nastavení podmínek pro elektronickou evidenci tržeb

"Musím objektivně říci, že si na spolupráci s MF nemůžeme stěžovat. Cením si zejména toho, že ministr Babiš drží slovo, pokud dojdeme k nějakému kompromisu. Za zcela zásadní považuji to, že se nezvýšily daně," řekl ČTK prezident Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček. "Velmi kladně hodnotíme od samého počátku, že ministr financí zabránil zvyšování daní," uvedl i mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Milan Mostýn.

Jedním z hlavních témat loni při komunikaci s MF bylo podle Havlíčka nastavení podmínek pro elektronickou evidenci tržeb. "Dosáhli jsme kompromisu, že se zatím vyhne mikrofirmám z oblasti drobných služeb nebo řemesel," uvedl. Rovněž přijatelný kompromis byl podle Havlíčka dojednán u kontrolních hlášení DPH. "Kde jsem se naopak neshodli, je zavedení režimu nespolehlivého plátce," dodal Havlíček.

Svaz průmyslu a dopravy podle Mostýna vítá ze strany MF snahu o efektivnější výběr daní, přípravu tzv. rozklikávacího rozpočtu, centrální nákupy a vůbec celkovou snahu o lepší fungování státní správy. "Pozitivně hodnotíme i to, že ministr financí vnesl do státní zprávy podnikatelský pohled," uvedl Mostýn.

Výtkou je příliš velký deficit rozpočtu připraveného na letošní rok

Kritika Ministerstva financí ze strany ekonomických analytiků se pak týká především státního rozpočtu na letošní rok, který měl podle nich být schválen s nižším schodkem než 100 miliard korun. "Během přípravy letošního rozpočtu jsem vnímal značnou shovívavost ministra financí k požadavkům jeho kolegů z vlády na zvýšení plánovaných výdajů. Předpokládal bych, že se toto při přípravě dalšího rozpočtu nebude opakovat," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. "Výtkou je příliš velký deficit rozpočtu připraveného na letošní rok. V tomto případě jde o nicméně o 'kolektivní vinu' celé vlády," uvedl i hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Naopak kladné body si MF podle Marka zaslouží za zvýšení transparence veřejných financí vůči veřejnosti. Za znepokojivé naopak Sobíšek dále považuje neexistenci zákona o rozpočtové odpovědnosti, jehož příprava se vleče. "Ministerstvo financí také v poslední době silně tlačí na stabilizaci objemu státního dluhu, což možná vypadá mediálně přitažlivě, ale odvádí pozornost od podstaty problému, kterou je tvorba každoročních schodků," dodal Sobíšek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…