Rok se Sobotkou a Babišem. Velké účtování ČT

26.10.2014 9:16

Dnes je tomu přesně rok a den, co se otevřely volební místnosti a lidé vybírali nové poslance. V té době Česku vládl Rusnokův kabinet v demisi, který prezident Miloš Zeman jmenoval proti vůli politických stran. V předčasných sněmovních volbách dostaly nejvíce hlasů ČSSD a hnutí ANO, které nakonec utvořily koalici s lidovci. Web České televize se rozhodl zmapovat, co se od té doby změnilo ve vládě i celém Česku.

Rok se Sobotkou a Babišem. Velké účtování ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Především připomíná, že zatímco volby do Poslanecké sněmovny se konaly přesně před rokem, dalších 95 dnů trvalo, než prezident Miloš Zeman jmenoval Sobotkovu vládu. „Stalo se tak až 29. ledna, Sobotka tak na jmenování čekal vůbec nejdéle. S tímto datem se pojí ještě jeden rekord, skončilo totiž angažmá Rusnokovy vlády, která vládla v demisi rekordních 169 dnů,“ konstatoval web veřejnoprávní televize.

Státní zaměstanci se dočkají zvýšení platů

Zmiňuje například to, že návrh rozpočtu na příští rok počítá s růstem platů státních zaměstnanců o 3,5 procenta. Ten měl být původně až od ledna příštího roku, nakonec se ale mají platy zvýšit už od listopadu. Výjimkou jsou pouze platy zdravotníků, ty se totiž v průběhu roku zvyšovat nedají.

Policisté, hasiči a další ozbrojené složky včetně pracovníků ve vězeňství pak mají dostat přidáno i v lednu o další procento a půl. V tomto případě jde celkově o pětiprocentní zvýšení. O čtyři procenta by si měli celkově polepšit zaměstnanci v oblasti kultury. Naproti tomu platy poslanců, senátorů, ministrů, prezidenta nebo ústavních soudců mají zůstat až do konce roku 2018 prakticky zmrazené.

Začne platit třetí sazba DPH

Nynější vláda rovněž zavedla novou desetiprocentní sazbu DPH, která se má od příštího roku vztahovat na knihy, kojeneckou výživu a léky včetně veterinárních léčiv. Příslušná norma už prošla oběma parlamentními komorami. Pokud ji podepíše i prezident Zeman, tak bude mít Česko tři sazby DPH, nyní má dvě: 15 a 21 %.

Rozpočet počítá také s vyšší slevou na dani na druhé a třetí dítě – zvednout se má o 200 korun měsíčně, za každé další dítě pak o 300 Kč. Zároveň už poslanci i senátoři schválili zavedení porodného i na druhé dítě ve výši 10 tisíc korun. „Zvyšuje se také koeficient, od něhož se nárok odvíjí, (na 2,7násobek životního minima). Běžná rodina tak dosáhne na dávku, pokud její měsíční příjmy nepřesáhnou 20 817 korun čistého,“ poznamenal web.

Rekonstrukce státu spokojená není

Přestože se koaliční strany zavázaly přijímat protikorupční normy, organizace Rekonstrukce státu kritizovala při svém hodnocení činnosti Sobotkovy vlády, zejména přijatou podobu služebního zákona kvůli jeho značně okleštěné podobě, která nezajišťuje tak velké odpolitizování státní správy.

Aktivisté kritizují také prodlevy při přípravě zákona o registru smluv, který má zajistit povinné zveřejňování smluv na internetu. Podle Martina Kameníka z občanského sdružení Oživení jde o velice jednoduchý zákon, kde už bylo všechno prodiskutováno. "Ale stále leží v Poslanecké sněmovně a nehne se z místa, takže politici evidentně přešlapují," domnívá se Kameník.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…