Role Petra Koláře v kauze dalajláma a Brady? Ministr Herman odkrývá fakta čtenářům PL

10.11.2016 18:48

Z PROFILŮ Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) se na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz rozepsal nad dotazy čtenářů. Týkaly se opětovně jeho setkání s dalajlámou, zahraniční politiky či jeho strýce Jiřího Bradyho, který nebyl vyznamenán prezidentem republiky 28. října 2016, i přestože mu to bylo údajně slibováno. Hrad to však popírá. Řeč byla i o „Sudeťácích“.

Role Petra Koláře v kauze dalajláma a Brady? Ministr Herman odkrývá fakta čtenářům PL
Foto: Vít Hassan
Popisek: Jiří Brady s ministrem kultury Danielem Hermanem

„Když jste přijímal funkci ministra, jistě vám bylo známo, že budete muset plnit vládní linii. Pokud se chcete chovat tak, jako jste se zachoval, pak byste měl zvážit svoji účast ve vládě, s jejímž programem zřejmě nesouhlasíte,“ napsal Hermanovi čtenář. „Z čeho tak usuzujete? Můžete být konkrétní, prosím?“ odvětil ministr.

Dalajlámy se týkal další dotaz. „Proč jste se musel setkávat s dalajlámou na půdě ministerstva, když jste se viděli na Foru 2000? Podstatná věc, která mi vrtá v hlavě, je role Petra Koláře. Pan Zaorálek prohlásil, pokud tedy nelhal, že jste mu řekl, že on byl z těch, kteří oficiální setkání dohodli. Co má společného Kolář s dalajlámou?“ ptal se čtenář. A ptal se i na přítomnost poslance Jana Bartoška a senátorky Miluše Horské. „Byla to vaše soukromá akce, akce vaší strany nebo to byl komplot připravovaný v koordinaci s dalšími subjekty s cílem poškodit prezidenta, ČSSD a politiku ČR vůči Číně? A nakonec, už jste se vyzpovídal nebo si všechno dokážete obhájit?“ zeptal se čtenář. 

„Role pana Koláře nebyla vůbec žádná. Pan ministr Zaorálek mi telefonoval v době, kdy jsem se účastnil zahajovací večeře Fóra 2000. Hovořili jsme s panem ministrem mj. o lidech, kteří jsou na večeři také přítomni. Jmenoval jsem mezi nimi např. i pana bývalého velvyslance Petra Koláře, kterého z titulu jeho bývalé diplomatické funkce pan ministr zahraničí také zná. Nic víc,“ odvětil Herman.

  • Otázky i odpovědi najdete ZDE

Na Ministerstvo kultury dalajlámu pozval podle svých slov proto, že je obvyklé, že se setkání členů vlády s významnými představiteli světových náboženství a nositeli Nobelovy ceny na této půdě odehrávají. „Místopředsedové obou komor parlamentu sami projevili o toto setkání zájem. Na invektivy na konci Vašeho příspěvku reagovat nebudu. Jde mi o férovou diskusi. Na nic jiného nemám čas,“ uzavřel tuto otázku.

Další ze čtenářů se domnívá, že není možné žádat vyznamenání pro žida, kterého Sudeťáci věznili – a zároveň omlouvat Sudeťáky, kteří miliony židů posílali na smrt. „Proč mu nedal medaili Havel nebo Klaus už dávno? Není to náhodou provokace pana Zemana?“ otázal se čtenář v souvislosti s Jiřím Bradym.

„Je velmi smutné, že takto znevažujete památku obětí nacismu. Na chybu srovnávání etnické a politické příslušnosti jsem zde již vícekrát reagoval,“ poznamenal Herman krátce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…