Romové musí chodit k volbám, ovlivňovat život svůj i dětí. Romský kandidát za Piráty chce měnit Ústecký kraj jako hejtman

11.07.2020 17:28

První romský kandidát na funkci hejtmana Karel Karika hodlá uspět v dresu Pirátů v Ústeckém kraji. Lidem by chtěl ukázat, že se politika dá dělat poctivě. Potěšilo ho, že se dočkal u Pirátů důvěry a teoreticky by se mohl stát prvním romským šéfem kraje. Chce Romy přesvědčit, že má smysl, aby se angažovali v tradičních politických stranách, aby v nich tvrdě pracovali a uspěli.

Romové musí chodit k volbám, ovlivňovat život svůj i dětí. Romský kandidát za Piráty chce měnit Ústecký kraj jako hejtman
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Romský festival v Chanově

Karel Karika je členem Pirátů asi rok, ale předtím byl členem Zelených. V politice se pohybuje od roku 2010, a současně dlouhá léta podniká. Postupem času dospěl k závěru, že jen v politice najde cesty, jak měnit věci k lepšímu. „To, co dělám opravdu rád, je pomáhat lidem,“ uvedl v RomeaTV.

Karika je zastupitelem Ústí nad Labem a v řadě organizací se snaží řešit sociální otázky lidí, kterým se nežije lehce. Pokud uspěje v krajské politice, chce i nadále řešit sociální otázky, boj s chudobou a tak podobně.

Anketa

Chcete, abychom přijali azylanty z Hongkongu?

10%
90%
hlasovalo: 14372 lidí

Zdůraznil, že Romové mohou v politice uspět, ale to pouze v případě, že se nebudou schovávat v čistě romských stranách. Cílevědomí Romové by se, podle něj, měli angažovat v etablovaných demokratických stranách, v jejich rámci zaujmout a uspět. „My ten pohled na svět musíme řešit z pohledu celé společnosti,“ zdůraznil, s tím, že nelze zohledňovat jen romské postoje. Podstatné je zlepšit podmínky pro celou společnost, a tím i pro Romy.

V tradičních stranách si to prý musí Romové tvrdě odpracovat, jinak neuspějí. A pokud už někdo uspěje, příklady táhnou, takže to může motivovat i další Romy. Karika podotkl, že je také důležité, aby i Romové chodili k volbám, protože právě u voleb mohou ovlivnit život svůj a svých dětí.

„Všichni víme, že nemůžeme řešit věci v komunální politice, v politice vyšší, tedy jakékoliv, jenom z našeho romského pohledu. Prostě, tak to nejde. To můžeme dělat v nějakejch iniciativách, ve spolcích, ale ne v politice,“ zdůraznil Karika.

Osobně se považuje za ústeckého patriota – do vysoké politiky rozhodně namířeno nemá, ale na úrovni kraje se chce věnovat exekucím, chudobě, zdravotnictví a životnímu prostředí. „V ekologické oblasti budu bojovat se suchem, za využití obnovitelných zdrojů, aby se jejich podíl zvýšil minimálně o polovinu oproti tomu, co je teď, a samozřejmě budu dál bojovat proti prolamování limitů (těžby uhlí),“ sdělil.

„Nepřipustím, aby lidé v Ústeckém kraj stáli na okraji, ale s jejich participací budou spolurozhodovat na kraji,“ přislíbil.

Prosazoval by, aby samospráva vykupovala domy v sociálně vyloučených lokalitách, což by omezilo prostor pro obchodníky s chudobou. Vedle toho se chce zasazovat o vznik komunitních center a podobných užitečných zařízení. Na tohle budou potřeba peníze, ale podle Kariky má smysl ty peníze investovat, protože pak se ve městě s vyloučenými lokalitami bude žít lépe, protože vyloučené lokality začnou mizet. „V tom městě pak nejsou místa, kam se lidé bojí jít,“ podotkl.

Nakonec se svérázně rozloučil zvoláním „Dycky Ústecký kraj!“ (v narážce na seriál Most).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…