Romové uspořádají vlastní demonstraci, aby si zajistili bezpečí

27.09.2013 15:50

Romové v pátek uspořádají v Ostravě-Zábřehu demonstraci Za toleranci mezi lidmi, za pokojné soužití a za dobré sousedské vztahy, aby zajistili bezpečí lidem žijícím v okolí náměstí SNP, kde se od 18:00 bude konat demonstrace Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). Romové se totiž obávají, že jinak by policie nezabránila účastníkům druhé demonstrace, aby se po jejím skončení vydali k nedaleké ubytovně a dalším místům obývaným Romy. Novinářům to řekli organizátoři romské demonstrace.

Romové uspořádají vlastní demonstraci, aby si zajistili bezpečí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před budovou vlády proběhla demonstrace na podporu lidských práv českých Romů

Romská demonstrace začne v Čujkovově ulici v 17:00. Zazní během ní vystoupení řečníků, ale přesný harmonogram organizátoři nemají. Od 18:00 se má na nedalekém náměstí SNP konat protest příznivců DSSS proti rozšiřování ubytoven pro nepřizpůsobivé a údajné nečinnosti státu při řešení zvýhodňování nepřizpůsobivého stylu života. Policie se na obě akce důkladně připravuje.

Nechceme násilí, nebudeme provokovat ani na sebe upozorňovat

"Nechceme žádné násilí. Budeme se snažit neprovokovat, neupozorňovat na sebe, jenom říct a ukázat, co chceme," řekl ohlašovatel romské demonstrace Imrich Horvát z iniciativy Blokujeme. Počet demonstrantů podle něj hodně ovlivní to, že Romové mají strach. Bojí se prý chodit ven a v pátek ani neposlali děti do škol. Demonstrace se tak koná kvůli zajištění jejich bezpečí.

V srpnu se účastníci protiromské demonstrace a pochodu v Ostravě střetli s policisty, kteří se jim snažili zabránit v útoku na ubytovny, v nichž žijí převážně Romové. Během potyček policie zatkla celkem 62 lidí podezřelých z různého protiprávního jednání. Zatím obvinila deset lidí.

Po každé protiruské demonstraci se v místě zhorší situace

Horvát řekl, že zatímco Romové se po své demonstraci v srpnu v klidu rozešli, účastníci protiromské demonstrace se vydali na pochod a policie je pustila až do Přívozu. "Co by dělali, kdybychom tam ještě byli?" řekl Horvát. Sami policisté mu prý řekli, že by v takovém případě pochod na inkriminovaná místa nepustili.

Ivana Mariposa Čonková z iniciativy Blokujeme řekla, že po každé protiromské demonstraci se v místě, kde se konala, vždy zhorší situace a vztahy mezi většinovou společností a Romy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…