Romové, vyhněte se pochodu v Plzni, varoval předák Tišer

23.08.2013 17:15

Plzeňský romský předák Štefan Tišer vyzval Romy, aby se vyvarovali pohybu na trase sobotního pochodu extremistů Plzní i poblíž dalších shromáždění. Romové kvitují, že se proti pochodu postavila také občanská společnost, řekl Tišer, předseda Strany rovných příležitostí a člen Rady vlády pro národnostní menšiny.

Romové, vyhněte se pochodu v Plzni, varoval předák Tišer
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Předseda Strany rovných příležitostí Štefan Tišer

Plzeňský pochod povede z náměstí Republiky přes hlavní nádraží po Koterovské ulici až na náměstí Milady Horákové. Pochod i shromáždění jsou ohlášeny od 13:00 do 20:00.

Proti pochodu se má konat šest mítinků občanských aktivistů. Situaci bude sledovat kolem 700 policistů a stovka strážníků. Účastníků pochodu by mělo až 400. Policie doporučuje občanům, aby se nezdržovali v místech plánované trasy pochodu a shromáždění nebo v jejich bezprostřední blízkosti.

"Občanský protest proti rasistické demonstraci a pochodu podpoří na Anglickém nábřeží 19 sdružení, iniciativ a politických stran. Prvním řečníkem bude biskup František Radkovský," uvedl Petr Vaněk z iniciativy V Plzni nácky nechceme. Protest se uskuteční formou řádné nahlášeného shromáždění a začne ve 14:30 před Komerční bankou.

"Naši lidé by se neměli pohybovat na trase, ale nemohu jim zakázat, aby šli nakupovat a projít se," uvedl Štefan Tišer. Pochvaluje si spolupráci s policií před sobotní akcí. Je s ní i vedením radnice domluvený, že bude akci přítomen a případné excesy bude korigovat.

Tišer hodnotí soužití Romů s většinovou populací v Plzni jako dobré. "Jsou tu sdružení a neziskové organizace, které hodně pomáhají. Incidenty se snažíme s radnicí okamžitě řešit," řekl.

Tišer uvedl, že město by mělo více investovat do svých domů, například v sociálně vyloučené Plachého ulici, aby zlepšilo kvalitu bydlení pro Romy a mělo by podle něj využít například program Zelená úsporám na jejich opravy a zateplení. "Jsem proti kamerovým systémům, ale pro zavedení domovníků ve vchodech, které by platilo město," uvedl.

Pro Romy podle Tišera není v Plzni dostatek práce. "Všelijaké pracovní agentury suplují úřad práce. Agentury ale berou lidi na dohodu o provedení práce, kdy se týden dělá a 14 dní ne. Vydělávají na tom, ale občané ne, protože sedí doma," uvedl. Úřad by měl pro Romy hledat práci a "ne jen lidi zapisovat do evidence". Měl by podle Tišera jednat s továrnami a podnikateli a vytvářet nové pozice. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…