Romská otázka a řev na Babiše: Poslankyně ANO to rozstřelila tak, jako zatím nikdo

05.09.2016 6:31

Poslankyně Jana Lorencová (ANO) se dnes na svém facebookovém profilu zastala svého předsedy, ministra financí a vicepremiéra Andreje Babiše, jenž je v posledních dnech pranýřován za výrok ohledně tábora v Letech. Koncentrační tábor pro Romy měl totiž nazvat táborem pracovním. Babiš se sice již za svůj výrok omluvil, nicméně zároveň také tvrdí, že byl vytržen z kontextu.

Romská otázka a řev na Babiše: Poslankyně ANO to rozstřelila tak, jako zatím nikdo
Foto: archiv
Popisek: Jana Lorencová

„Hrozné není ani tak, co řekl Babiš, hrozné je to, jak výroku využily zbývající politické strany a jak jsou najednou všichni jednotní. Všechno se přece hodí, stačí, když se to dá použít proti hnutí ANO, ještě lépe, když proti Babišovi osobně,“ podotkla Lorencová se slovy, že jsme jeden velký absurdistán. 

„Běda, jak se někdo odváží pojmenovat věci pravými jmény. Myslím, že taková ‚varianta demokracie‘ nás nenapadla ani v nejhorších snech,“ dodala. Podle ní by však těmto kritikům prospělo setkání se starosty některých měst s vyloučenými lokalitami. Otázkou však je, zda by se ještě odvážili pojmenovat situaci. Následně připomněla Mariánské Hory v Ostravě, kde do rekonstrukce bytového domu investovala zdejší radnice miliony. 

Anketa

Andrej Babiš prý řekl: ,,To, co píší v novinách ti blbečci, že tábor v Letech byl koncentrák, to je lež, byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval, šup a byl tam." Vadí vám tento výrok?

4%
96%
hlasovalo: 7369 lidí

„Do roka po osídlení romskými spoluobčany byly ze šesti bytů obývané DVA, ostatní sloužily jako kontejnery na smetí. Viděla jsem na vlastní oči. A nejen tady!“ dodala Lorencová. „Nejvíc mne děsí zbabělost mnoha z nás! Co se to s námi proboha stalo?“ otázala se následně v komentářích.

Když jí poté jeden z diskutérů napsal, ať si přestane nalhávat o svatém Babišovi, zastala se Babiše podruhé. „Chtěli jsme kapitalismus? Zákony, které umožnily, že jsme tam, kde jsme, přijímaly vlády poslední dlouhá léta předtím, co se objevil v politice Babiš. ODS i TOP 09 jsou ve sněmovně pořád a pořád se najdou lidé, kteří je znovu volí. Babiš a hnutí ANO aspoň zčásti napravuje to, co zaseli předchůdci,“ dodala.

Lorencová již v minulých dnech sdílela například slova komentátora Štěpána Kotrby, jenž uvedl, že ještě pár dní takovýchto verbálních střetů a premiér Bohuslav Sobotka se zařadí k takovým morálním velikánům, jako byl Václav Havel. „Ani jeden těm cikánům nepomůže (nekvalifikovaná práce většinou není, almužny jsou drahý, veřejné práce nikdo nechce, lidsky jsou oběma cikáni u prdele), ale morální pobouření, to je vono. Oba si prospěli: Cílovka 4. cenová pookřála, cílovka kavárna taky. Lídři jak maj bejt,“ uvedl Kotrba.

Sobotka totiž Babiše za jeho slova ihned po zveřejnění velmi zkritizoval. Uvedl, že Babiš překročil tenkou hranici mezi populismem a náckovstvím, a vyzval jej k omluvě. Zároveň Babiše požádal, aby zajel do Letů a zde se poklonil obětem. Babiš tak chce skutečně v příštím týdnu učinit, chce dokonce i sehnat peníze na památník, zmiňuje však, že se Sobotka na celé kauze přiživuje.

Celý příspěvek Jany Lorencové:

S romskou populací, nebo spíš s částí romské menšiny ,má asi drtivá část "většiny"zkušenosti. Nejsou právě pozitivní! Hrozné není ani tak co řekl Babiš, hrozné je to, jak výroku využily zbývající politické strany a jak jsou najednou všichni jednotní. Všechno se přece hodí, stačí, když se to dá použít proti hnutí Ano, ještě lépe, když proti Babišovi osobně. Jsme opravdu jeden velký absurdisán. Běda, jak se někdo odváží pojmenovat věci pravými jmény. Myslím, že taková "varianta demokracie" nás nenapadla ani v nejhorších snech. Možná by prospělo setkání se starosty některých měst s "vyloučenými lokalitami". Pkud by se ovšem ještě odvážili pojmenovat situaci. Možná Mariánské Hory v Ostravě. Do rekonstrukce bytového domu investovala zdejší radnice miliony. Do roka po osídlení romskými spoluobčany byly ze šesti bytů obývané DVA, ostatní sloužily jako kontejnery na smetí. Viděla jsem na vlastní oči. A nejen tady!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…