Romské děti: Svědectví o Jiřím Dienstbierovi, jeho lidech a fotbalu

13.09.2016 22:45

Reportér Tomáš Poláček, nyní píšící pro Reportér magazín, se na svém facebookovém profilu vyjádřil ke zrušené premiéře fotbalového dokumentu o romském klubu FC Roma, která se měla odehrát v úterý na stadionu v Ďolíčku. Promítání filmu zrušilo vedení klubu na poslední chvíli kvůli obavám o bezpečnost.

Romské děti: Svědectví o Jiřím Dienstbierovi, jeho lidech a fotbalu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

„Pár lidí se mě včera ptalo, co že se to děje na Bohemce, když teď na poslední chvíli (a pod tlakem některých fanoušků) ruší slavnostní promítání filmu o Romech,“ napsal k tomu úvodem Poláček s tím, že on sám je jen obyčejný kluk ze sektoru A5, který s tím nemá vůbec nic společného. „Ale neřekl bych, že u nás přibylo rasistickejch polomozků. Těch vždycky bylo a je pár desítek, zhruba procento,“ zmínil Poláček. Podle jeho názoru Romové devětadevadesáti procentům bohemáků nevadí a romský film by v Ďolíčku nikoho svéprávného nepobuřoval.

„Jak jsem ale v neděli po zápase pochopil, spoustu takzvanejch normálů vytočilo, že je ten film velmi výrazně spojenej s projektem HateFree Culture. Tohle znechutilo i část fanoušků, kteří mají k Romům vyloženě pozitivní vztah – ale HateFree prostě nevydejchávaj,“ dodal dále Poláček. Jak zmínil, na nedělním zápase byl i ministr Jiří Dienstbier (ČSSD), takže určitě má o čem přemýšlet. „Pověst HateFree Culture je příšerná,“ uzavřel.

Projekt Kultura bez nenávisti je projektem Agentury pro sociální začleňování při Úřadu vlády České republiky. Jeho úkolem je reagovat na nárůst negativních postojů proti skupinám obyvatel z důvodu jejich etnicity, sexuální orientace, náboženství, hendikepu nebo jiných odlišností.

Celý příspěvek Tomáše Poláčka:

Pár lidí se mě včera ptalo, co že se to děje na Bohemce, když teď na poslední chvíli (a pod tlakem některých fanoušků) ruší slavnostní promítání filmu o Romech.

Inu, já jsem jenom obyčejnej kluk ze sektoru A5, nemám s tím vůbec nic společnýho, ale neřekl bych, že u nás přibylo rasistickejch polomozků; těch vždycky bylo a je pár desítek, zhruba procento.

Romové devětadevadesáti procentům bohemáků nevaděj a romskej film by v Ďolíčku nikoho svéprávnýho nepobuřoval.

Jak jsem ale v neděli po zápase pochopil, spoustu takzvanejch normálů vytočilo, že je ten film velmi výrazně spojenej s projektem HateFree Culture. Tohle znechutilo i část fanoušků, kteří mají k Romům vyloženě pozitivní vztah - ale HateFree prostě nevydejchávaj.

Na nedělním zápase byl ministr Jirka Dienstbier, určitě si to vyslechl taky, má tedy o čem přemýšlet.

Pověst HateFree Culture je příšerná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…