Romské děti na Slovensku porušily karanténu, policisté jim hrozili zastřelením a naložili jim obuškem. Už to má na stole Evropské centrum

21.09.2020 19:31

V současné době se řeší mnohé otázky. Ovšem Evropské centrum pro romská práva má odpověď alespoň na jednu: jak byli diskriminováni Romové v čase koronaviru. V Maďarsku, ale i na Slovensku například on-line výukou. Na tu prý nemají počítače a někdy ani elektřinu. A na Slovensku je prý zavírali a mlátili. I děti.

Romské děti na Slovensku porušily karanténu, policisté jim hrozili zastřelením a naložili jim obuškem. Už to má na stole Evropské centrum
Foto: Vít Hassan
Popisek: Protestní pochod: Stop pogromům proti Romům na Ukrajině, stop diskriminaci a rasismu v Evropě

I v době koronavirové krize byli prý Romové diskriminováni. Dospělo k tomu Evropské centrum pro práva  Romů ve své zprávě z celkem 12 zemí. Zpráva se zabývá situací Romů na Ukrajině, v Turecku, na Slovensku, v Srbsku, v Rumunsku, v Severní Makedonii, Moldávii, Itálii, Maďarsku, Bulharsku, Belgii a Albánii.

Anketa

Byl Adam Vojtěch dobrý ministr zdravotnictví?

90%
10%
hlasovalo: 13186 lidí

Poměrně krátká je zpráva za Maďarsko. Tam původně panovala obava, že v přeplněných romských osadách s nízkou úrovní hygieny, kde obyvatelé už mají jiné nemoci, se bude koronavirus rychle šířit. A ačkoliv Maďarsko nemá oddělené statistiky, k tomuto zřejmě nedošlo. Dokonce ani po rozvolnění opatření. Dopady na romskou komunitu jsou tedy hlavně ekonomické. I v této zprávě se varuje před tím, jak si prý Orbán osoboval moc.

A také si organizace stěžuje, že když chtěla romská rada specifická opatření a programy pro romskou minoritu, vláda řekla, že nic takového nebude. Mnozí Romové ve vyloučených lokalitách se prý více bojí hladu než covidu.

Romové byli prý také nejvíce zasaženi uzavřením škol a přechodem na on-line výuku, protože často nemají ani počítače, ani jinou elektroniku, někdy dokonce ani elektřinu. Ale přesto pro ně prý maďarský školní systém nic neudělal. Chození dětí do školy je přitom podle Evropského centra pro práva Romů v Maďarsku podmínkou pro vyplácení sociálních dávek.

Velmi obsáhlé jsou informace ze Slovenska. Je jmenováno celkem pět incidentů.V otevřeném dopise premiérovi se kupříkladu starosta Jozef Šimko (z Kotlebovy partaje) přimlouval za to, aby byly romské osady dány do karantény, protože do nich přijeli lidé z ciziny, aniž dodrželi karanténu. nakonec ovšem nikdo z osady nebyl testován jako pozitivní.

9. dubna pak bylo pět osad na východním Spišsku uzavřeno do karantény, protože 31 místních Romů bylo pozitivních na koronavirus. A na dodržování dohlížela policie a armáda. Evropské centrum k tomu dodává, že dříve se uzavíraly jen lokace, kde bylo nakažených okolo 10 %.

Jen o tři dny později se s Romy střetla policejní hlídka v Bardějově. Na místo bylo prý povoláno třicet dalších policistů. Konflikt, který skončil násilím, začal kvůli tomu, že jeden muž neměl roušku. Při rvačce došlo i na použití obušků, policejního psa i služební zbraně, kterou se policista výstřelem do vzduchu snažil uklidnit situaci. Zadrženi byli nakonec tři muži, z toho jeden bude souzen za útok veřejného činitele, další dva za narušování veřejného pořádku.

Podle policejní verze se situace vymkla kontrole, když na policejní vůz zaútočilo asi 50 lidí. Podle svědků policisté uviděli někoho bez masky, něco na něj zařvali, on na ně zařval zpátky, policisté vystoupili a začali ho kopat a mlátit, což vyvolalo konflikt s okolostojícími. Škrtit měli policisté i dalšího muže, který si před domem dával cigaretu, opět bez roušky.

Na konci dubna prý slovenští policisté zmlátili pět dětí z karanténované osady Krompachy. Když si čtyři dívky  a jeden chlapec ve věku 7 až 11 let hráli mimo označenou zónu, tak prý je měl honit příslušník slovenské policie a hrozit jim, že jestli se nezastaví, tak je zastřelí. A když se zastavili, prý je odvedl do tunelu, kde jim naložil obuškem. V tomto případě se podle Evropského centra angažuje i slovenská ombudsmanka.

Stejně jako v Maďarsku i na Slovensku se prý málo dbá na ekonomickou situaci Romů, kteří byli covidem ekonomicky zasaženi, a stejně jako v Maďarsku nemají Romové zázemí pro on-line výuku, ale vláda s tím nic nedělá.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …