Romský aktivista Holomek sepsal ostrý vzkaz prezidentovi kvůli prasečáku v Letech. Více raději neprozrazujeme

09.07.2017 18:13

Romský aktivista inženýr Karel Holomek se na blogu pro Aktuálně.cz rozepsal o tom, jak vidí chování prezidenta Miloše Zemana během pietního setkání na místě bývalého koncentračního tábora, které se v Letech u Písku uskutečnilo 24. června. Prezident Zeman tam podle Holomka opět prokázal, že „stojí proti všem“ a „skoro jako vždy i tentokrát šlápl do něčeho velmi nechutného“. Podle Holomka to zároveň nebylo poprvé, kdy Zeman veřejně vystoupil proti Romům.

Romský aktivista Holomek sepsal ostrý vzkaz prezidentovi kvůli prasečáku v Letech. Více raději neprozrazujeme
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Dovolil by si Zeman takto hovořit o dehonestujícím prvku piety obětí v případě Ležáků a Lidic, kdyby skutečně takový existoval? Pochybuji o tom,“ zamýšlí se v úvodu svého komentáře Karel Holomek. Zeman podle Holomka na adresu Romů již verbálně několik han a lží vyslal. „Připomenu: když při jedné ze svých spanilých jízd v Liberci na dotaz jedné Romky, kdy už Romové budou slušně bydlet, odpověděl, že až tehdy, kdy přestanou pálit parkety v těch bytech. Tentokrát měl Zeman zpoždění nejméně 40 let. Nejsmutnější je, že tento hloupý bonmot vyvolal nadšený potlesk davů. Symptomatické, není-liž pravda?“ píše Holomek.

Zeman podle Holomka během pietního setkání projevil názor, aby prasečák v Letech fungoval dál. A právě to Holomek kritizuje. „Přeje-li si pan prezident, aby prasečák fungoval dál, poškozuje tím bezpochyby nejen Romy a jejich úsilí. Nejvíce poškozuje českou společnost v očích celé kulturní Evropy, neboť tak činí z postu úřadu prezidenta. A to je ta největší hrůza,“ píše Holomek.

PŮVODNÍ TEXT KARLA HOLOMKA ČTĚTE ZDE.

Prezident Zeman podle Holomka neví „při tomto svém bohorovném prohřešku nic o plánech vlády, co na vykoupených pozemcích má být“. Podle Holomka totiž vláda uvažuje o vybudování památníku, „který by konečně přiřadil i oběti Romů mezi všechny ostatní na společném díle velkého osvobozovacího úsilí českého a slovenského národa“.

Zeman by podle Holomka „měl také vědět, že i českou romskou reprezentaci zajímá, aby se v místě samém nezvýšila nezaměstnanost, nýbrž že by farma byla přemístěna jen někam jinam poblíž“. „Peníze nikdy nebyly překážkou k realizaci tohoto kroku. Byl to vždy jen a jen nedostatek politické vůle a dost možná, dovolím si v této souvislosti troufale říci, že pieta a paměť na romské oběti dosud neměly srovnání s jinými oběťmi. Dost možná, že převažoval jen materiální pohled, který nám tak přesvědčivě a po pravdě řečeno i hanebně právě představuje nejvyšší ústavní činitel této země,“ píše  Holomek.. „Prezident Zeman opět prokázal, že stojí proti všem a skoro jako vždy jindy i tentokrát šlápl do něčeho velmi nechutného. Není to jen vyjádření jiného názoru, je to zcela evidentní popření památky na oběti romského holokaustu,“ zmiňuje.  


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: maz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…