Ropák Mládek. Přečtěte si více o ocenění, které má trestat, ale politici se jím rádi chlubí

25.04.2015 11:43

Jan Mládek je od včerejška již pátým ministrem průmyslu a obchodu, který obdržel ekologickou anticenu Ropák roku, udělovanou ochranářským spolkem Děti Země. Dnešní Lidové noviny v této souvislosti připomínají, komu byly v minulosti anticeny Ropák roku uděleny. Někdy jde o poměrně úsměvné příběhy.

Ropák Mládek. Přečtěte si více o ocenění, které má trestat, ale politici se jím rádi chlubí
Foto: Hans Štembera
Popisek: ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Miroslav Patrik z Dětí Země v listu poněkud omluvně vysvětluje, že cena Ropák roku nebývá udělována subjektu, který životní prostředí poškozuje nejvíce, ale tomu, který je navržen veřejností. „Míříme na úředníky a politiky, protože zákony a nástroje pro ochranu životního prostředí existují, jsou ale obcházeny nebo nevyužívány,“ podotkl k tomu Patrik.

Někteří politici se svým Ropákem chlubili

Deník ale poukazuje na to, že záměr ankety Ropák roku se někdy míjí účinkem. Politici se totiž mnohdy titulem chlubí. Například to, že mu byl v roce 2004 udělen Ropák roku, okomentoval bývalý ministr průmyslu a obchodu Martin Pecina (ČSSD) takto: „Jsem na to hrdý, ocitl jsem se v dobré společnosti.“ Jeho výrok později zopakovali další nositel titulu Ropák roku, bývalý pražský primátor Pavel Bém (ODS) nebo bývalý ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS).

Ropáky často dostávali ti, kteří mají přírodu chránit – samotní ministři

Poněkud absurdní také je, když titul Ropák roku, který je vlastně synonymem pro ničení přírody, dostávají ti, kteří by ji měli chránit – sami ministři životního prostředí. V historii ankety se to stalo třikrát. Ropáka roku dostali ministři životního prostředí František Benda, Pavel Drobil a Tomáš Chalupa. Pozoruhodné je, že všichni byli ministry za ODS, Benda první roky za KDS, která se ovšem během jeho ministrování integrovala do ODS.

Současný ministr životního prostředí se chlubí tím, co ekologům vadí

V anketě se dokonce umístil i současný ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), i když až na sedmém místě. „Pobavilo mě to. … Považuji to za nespravedlivé. Nové vládě se za tak krátkou dobu podařilo v oblasti životního prostředí učinit výrazný pokrok,“ nesouhlasil se svým umístěním v anketě Brabec. Za své úspěchy mimo jiné považuje i zákaz skládkování, za který si paradoxně nominaci vysloužil.

List vysvětluje, že na základě novely zákona je od roku 2024 zakázáno skládkování směsného komunálního odpadu. Jenže ekologové se obávají, že se odpad místo na skládky přesměruje do spaloven, a zabrání se tak zvýšení míry recyklace.

Cenu za nejhloupější výrok o ekologii letos získal prezident Zeman

Noviny poukazují i na další anticenu, kterou ochranáři udělují. Jde o Zelenou perlu, tedy anketu o nejhloupější výrok týkající se ochrany životního prostředí. Letos ji dostal Miloš Zeman za tato v loňském roce pronesená slova: „Jako prezident udělám vše pro to, aby zločiny ekologických nebo zelených fanatiků dále nepokračovaly.“

Ekologové ocenili i Jaklův návrh na zákaz cyklistiky

List přináší i příklady dalších výroků, za které si politici v minulých letech titul Zelená perla vysloužili. Už v roce 2007 jej dostal tehdejší prezident Václav Klaus za slova: „Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci.“ V roce 2009 anticenu získal náměstek hejtmanky Ústeckého kraje Pavel Kouda (ČSSD) za neotřelý návod na zvýšení kulturnosti svého regionu: „Prostě jsem pro prolomení limitů, aby se ta kultura tady trošičku zvedla.“ Povedený je také čtyři roky starý výrok bývalého ředitele Národního parku Šumava Jana Stráského: „Zákon je dodržován tím, že bude neustále porušován, ale jeho porušování bude kryto jím umožněnými výjimkami.“

Ekology byl odměněn také tajemník prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl za velmi specifické vnímání fenoménu cyklistiky: „A nevěřte cyklomaniakům, že kolo je pokrok, že kolo je čistota a zdraví. Čuchněte k jejich propocenému triku a budete mít jasno, kdo tu zamořuje vzduch. Pachem i hloupými argumenty. Cyklistiku není třeba podporovat, ale naopak zakázat.“

Přátelé, gratulujte

Jaká je pověst antizelených cen, to nejlépe ukazuje aktuální facebookový příspěvek místopředsedy ODS Jana Zahradila, v anketě o Zelenou perlu bronzového: "Přátelé, gratulujte!!! Obsadil jsem velmi slušné 3.místo v anketě o Zelenou perlu 2014. Konkurence byla těžká, zlato i stříbro shrábl obojí prezident Zeman. Mně zajistil bronz tento výrok : "V Evropském parlamentu je třeba zastavit takovou tu vlnu zeleného šílení, kdy si Evropský parlament klade různé závazky jako snížení emisí do roku 2030, 2040 nebo 2050 o deset, dvacet, třicet a více procent, protože to právě zdraží energii způsobem, jaký pocítí i naši občané." Jsem rád, že pan Patrik a spol. tuto prostou pravdu tímto způsobem opět české veřejnosti připomněli," napsal. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…