Rošáda v Německu. Merkelová vykopla šéfa kontrarozvědky Maassena, ale Seehofer si ho rovnou vzal k sobě na vnitro

18.09.2018 18:56

Německá vláda rozhodla, že šéf civilní kontrarozvědky Hans-Georg Maassen po svých vyjádřeních k situaci v Chemnitzu (Saské Kamenici) o tom, že se zde žádný „hon na cizince“ nekonal a věci se příliš zveličují, skončí ve funkci. Maassen se tak podle tiskového oddělení úřadu vlády nově stane státním tajemníkem na ministerstvu vnitra, jež vede Horst Seehofer (CSU).

Rošáda v Německu. Merkelová vykopla šéfa kontrarozvědky Maassena, ale Seehofer si ho rovnou vzal k sobě na vnitro
Foto: Vít Hassan
Popisek: Chemnitz není hnědý- demonstrace u sochy Karla Marxe

Německou kancléřku Angelu Merkelovou (CDU) vyjádřením, že v Chemnitzu žádná štvanice na cizince nebyla, Maassen pořádně vytočil, sama se totiž o nepokojích v Chemnitzu vyjádřila zcela opačně. „To, co jsme potom viděli, je něco, co v právním státu nemá žádné místo. Máme videozáznamy, které ukazují, že se odehrály štvanice, že se lidé srocovali, že na ulicích byla nenávist, a to nemá s naším právním státem nic společného,“ uvedla znepokojeně. Maassen se podle jejích slov proto nepřípustným způsobem vmísil do politického dění, a proto bylo rozhodnuto, že má skončit ve své dosavadní funkci.

Vše nabralo na obrátkách, když Hans-Georg Maassen, šéf německé kontrarozvědky, slova o „honech na cizince“ zpochybnil s tím, že kontrarozvědka nemá k dispozici žádné důkazy o tom, že by se v Chemnitzu odehrávaly pomyslné štvanice proti exoticky vyhlížejícím cizincům a přistěhovalcům. Rovněž také zpochybnil video, které jednu z takových štvanic v ulicích města zobrazuje.

„Nejsou k dispozici žádné důkazy, že by video k tomuto údajnému případu, které je na internetu, bylo autentické,“ sdělil Maassen, podle kterého mají existovat důvody si myslet, že šlo v případě videozáznamu o cíleně šířenou nepravdivou informaci, jež měla odvést pozornost od vraždy, která v Chemnitzu demonstrace odstartovala.

Němečtí politici na jeho zpochybnění zareagovali okamžitě s tím, aby Maassen svá slova doložil. Vysvětlení po Maassenovi žádá i německé ministerstvo vnitra. Maassen své kontroverzní tvrzení nakonec nedokázal podložit žádnými důkazy. Maassen dnes kvůli svým kontroverzním tvrzením vypovídal ve dvou parlamentních výborech. Zástupci vládní konzervativní unie CDU/CSU a opozičních liberálů (FDP) mu po dvouhodinovém zasedání výboru pro kontrolu tajných služeb vyslovili podporu.

Ještě před pár dny ministr vnitra Seehofer, který se za Maassena postavil, poukazoval na to, že šéf kontrarozvědky argumentoval zcela přesvědčivě. Ministr vnitra uvítal i to, že Maassen vyjádřil politování nad svým rozhovorem v deníku Bild, v němž zpochybnil výpovědní hodnotu videa z Chemnitzu. Jeho motivace byla podle Seehofera pochopitelná.

I přesto nakonec šéf německé civilní kontrarozvědky ve funkci skončí. Na jednání v berlínském kancléřství se na tom dohodly špičky vládní koalice. Hledalo se takové řešení, které by uspokojilo i Seehofera a umožnilo by mu zůstat ve vládě. Maassen se tak podle tiskového oddělení úřadu vlády nově stane státním tajemníkem na ministerstvu vnitra, jež vede Horst Seehofer (CSU).

Kompromisní řešení, k němuž předsedové stran konzervativní unie CDU a CSU a sociálních demokratů (SPD), došli, umožní, aby se koalice vyhnula další krizi. Pro pětapadesátiletého Maassena řešení navíc znamená, že si polepší, protože pozice státního tajemníka je lépe placená než vedení Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV).

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…