Rouček: Ústřední vláda Ukrajiny by volbami měla získat silný mandát

10.04.2014 15:50

Evropští sociální demokraté v Evropském parlamentu dnes uspořádali seminář na téma „Budování demokracie na Ukrajině: nové výzvy a perspektivy“. Toho se zúčastnil i místopředseda skupiny S&D zodpovědný za politiku rozšiřování a politiku sousedství EU Libor Rouček (ČSSD).

Rouček: Ústřední vláda Ukrajiny by volbami měla získat silný mandát
Foto: liborroucek.cz
Popisek: Europoslanec Libor Rouček

K situaci na Ukrajině mimo jiné uvedl: „Cesta k dlouhodobé politické stabilitě na Ukrajině vede pouze přes celonárodní dialog a snahu o usmíření. Bezprostřední prioritou vlády je obnova úplné administrativní kontroly a odvrácení nebezpečí separatismu vyvolaného Ruskem. V první řadě se však musí snažit oslovit všechny vrstvy ukrajinské společnosti,“ je přesvědčen Libor Rouček.

Rouček zdůraznil význam svobodných prezidentských a parlamentních voleb. „V této souvislosti bude rozhodující průběh nadcházejících prezidentských voleb. Tento proces musí být nejen svobodný a spravedlivý, ale také důvěryhodný a s co nejvyšší volební účastí především z řad obyvatel východních a jižních oblastí. Věříme také, že by krátce poté měly následovat parlamentní volby - v ideálním případě na základě přepracovaného volebního práva a proporcionálního systému. A to proto, aby ústřední vláda získala silný mandát k provedení nutných ekonomických reforem.“

Hlavním předmětem zmíněného semináře byla politická situace na Ukrajině s ohledem na nadcházející prezidentské volby. Diskuze se zaměřila především na hledání možností klidného řešení současné krize a na podporu dalšího demokratického vývoje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…