Roušek je dost, ujišťuje šéf hmotných rezerv. Na druhou vlnu jsme připraveni

12.09.2020 21:35

Šéf Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr uklidňuje, že je dostatek ochranných pomůcek. Podle jeho slov situace není jako na jaře, na druhou vlnu epidemie koronaviru je prý Česko připravené. Švagr to uvedl v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima News, píše o tom mimo jiné server iDnes.cz.

Roušek je dost, ujišťuje šéf hmotných rezerv. Na druhou vlnu jsme připraveni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odebraný vzorek na test Covid-19, ilustrační foto

Švagr uklidnil, že situace je výrazně lepší než březnu, kdy ve státních hmotných rezervách byly položky po třech tisících a jinde prakticky nebyly. „Neměli je privátní lékaři, nemocnice, průmyslové firmy, a nebyly tady ani výrobní kapacity. Od té doby se situace dramaticky změnila,“ uvedl Švagr, že většina nemocnic má zásoby na dva měsíce. Stejně tak prý i soukromí lékaři jsou připraveni. „I průmyslové firmy, které jsme zásobovali během nouzového stavu, měly povinnost a také si pořizovaly svoje zásoby,“ dodal. 

A ubezpečil veřejnost i o tom rozdílu, že na začátku března nebyly prakticky žádné výrobní kapacity, kdežto nyní existuje v každé oblasti minimálně jedna firma. Zároveň podle jeho slov budou Česku dodávány další a další materiály během září a října, mimo jiné je i vypsaná soutěž na dynamický nákupní systém. 

Senioři nad 60 let nyní dostanou od státu 5 roušek a jeden respirátor FFP2. Česká pošta začala zásilku připravovat ve čtvrtek, když ze skladu v Opočínku vyskladňovala roušky a respirátory. Dnes je připravuje do balíčků a příští týden bude zahájena distribuce. Podle mluvčího České pošty Matyáše Vitíka doručí balíčky a dopisy pošťáci včas. 

„Denně distribuujeme dva miliony dopisů a pohlednic, takže když máme od úterý do pátku distribuovat tři miliony obálek, tak ano, je to velké číslo, ale není to nic zvláštního,“ uvedl Vitík. A dodal, že zásilka se bude házet klasicky do schránek. Nepůjde o doporučený dopis. 

Celkem tak budou distribuovány tři miliony obálek. Na pobočkách České pošty pak budou připraveny doplňkové obálky s ochrannými pomůckami pro ty, kteří svoji zásilkou z důvodu jakékoliv chyby nedostanou. Takoví lide budou muset podepsat čestné prohlášení, že zásilku opravdu nedostali. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…