Rouškami to teprve začíná. Toto musíme udělat, doporučuje šéf lidovců Jurečka

28.03.2020 15:01

Rouškami vše teprve začíná, bez rychlých opatření to nepůjde. Čekají nás krušné, složité a nelehké časy, predikuje v komentáři pro deník Mladá fronta Dnes předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Zároveň dodává, že pandemie bude mít i pozitivní dopady, vzniknou například nové modely fungování firem, práce či vzdělávání. V klíčových oblastech se už nemůžeme dále spoléhat na Čínu.

Rouškami to teprve začíná. Toto musíme udělat, doporučuje šéf lidovců Jurečka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

„Lidé instinktivně cítí, že teď není čas na remcání a hledání viníků, ale na konkrétní drobnou práci, kterou každý z nás může přispět ke zvládnutí pandemie v naší zemi. Čas na zhodnocení a oprávněnou kritiku teprve přijde. Ale to podstatné bude v něčem jiném!“ říká Jurečka.

Bezesporu nás čekají nelehké časy. „Budou ohroženy statisíce pracovních míst, poroste nezaměstnanost, mnoho lidí a firem nebude schopno splácet své závazky a mnoha rodinám hrozí propadnutí do existenční nejistoty,“ připomíná Jurečka, s tím, že pětina všech lidí nemá finanční zásoby na více než jeden měsíc a polovina z nich je schopna vydržet maximálně tři měsíce.

Anketa

Vadí vám vládní nařízení, ať lidé během karantény nejezdí na chaty a chalupy?

9%
91%
hlasovalo: 25930 lidí
„Teprve v této chvíli se pozná charakter národa a síla našeho státu. Musíme dokázat, že tváří v tvář těmto náročným požadavkům obstojíme. Rouškami to teprve začíná,“ myslí si předseda KDU-ČSL, jenž je přesvědčen, že to dokážeme.

Musíme proto udělat opatření, o kterých se nám ještě před nedávnem ani nezdálo. „Musíme uchovat plynulost výplat mezd a udržet kupní sílu obyvatelstva. Stát se musí zaručit za výplaty nejen lidí v karanténě, ale všech zaměstnanců v ohrožení a neopomíjet ani OSVČ, drobné podnikatele, lidi na DPD a DPČ,“ zmiňuje směrem k zaměstnavatelům a zaměstnancům.

Nutný je také stop stav na splácení úvěrů a hypoték. „Bude nutné vyhlásit stop stav pro splácení úvěrů a hypoték pro domácnosti, živnostníky a firmy zasažené koronavirovou nákazou. Vyhlásit daňové prázdniny na příští dva tři měsíce pro konkrétní skupiny a sektory ekonomiky,“ dodává, s tím, že daňové výpadky se můžou od firem stáhnout až v době obnovení normálního chodu ekonomiky. „Nemá smysl v této situaci řešit výši schodku rozpočtu,“ zdůrazňuje Jurečka.

Anketa

Kterou písničku by měl hrát rozhlas pro zlepšení nálady?

hlasovalo: 20087 lidí
Pandemie bude mít i pozitivní dopady v podobě digitalizace a robotizace. Společnost, která jich využije, bude mít výhodu. „Budou se prosazovat nové modely fungování firem, práce či vzdělávání. Dálková komunikace přinese rozvoj práce na dálku, e-learningu apod,“ říká Jurečka, podle nějž se fungování státu a celé společnosti musí v příštích letech dostat na vyšší, optimální úroveň digitalizace.

Potřebná bude i revize krizových postupů. Po opadnutí pandemie se musíme jako společnost zaměřit na zvýšení odolnosti. „Musíme zlepšit systém krizové komunikace a krizového managementu. Nenechat vše jen na státu, ale aktivně do systému resilience vtáhnout i obce, firmy nebo domácnosti,“ míní Jurečka.

Měli bychom například opět otevřít debatu o nějaké nové formě vojenské nebo civilní služby. „Přimlouval bych se i za zavedení národní občanské služby, kterou mají třeba v Izraeli, kdy každý mladý muž či žena, pokud nechtějí vstoupit do vojenské služby, musí jeden až dva roky pomáhat v nemocnicích, školách, domovech důchodců nebo při ochraně přírody,“ dal za příklad.

Závěrem upozorňuje, že v klíčových oblastech se nemůžeme spoléhat na Čínu; v hospodářské politice musí dojít k větší diverzifikaci výroby. „Nelze se spoléhat na několik firem v Číně. Výroba se bude přesouvat opět více i do Evropy,“ dodává Jurečka, s tím, že tento trend musíme podporovat. Budování odolnosti se stane samozřejmou součástí řízení firem i veřejných institucí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…