Rouškovné? Prachsprostá korupce, rozčílil se expert ODS Skopeček

15.09.2020 18:19

Ekonomický expert ODS Jan Skopeček promluvil pro Info.cz o financích státu a není to příjemné. „Rozpočtový schodek ve výši pěti set miliard korun je tak astronomický, že o něm již běžná veřejnost nedokáže příliš realisticky uvažovat,“ říká. A rouškovné? Prachsprostá korupce.

Rouškovné? Prachsprostá korupce, rozčílil se expert ODS Skopeček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Skopeček

Anketa

Mělo by Česko stavět další bloky jaderných elektráren?

89%
11%
hlasovalo: 8771 lidí

Vláda si tak podle něj vytváří prostor pro různé mimořádné předvolební výdaje. „Odpovědná vláda by to do konce roku zvládla někde kolem tří set miliard. Kdyby realizovala úspory, určitě by se do toho vešla a žádný půlbilionový deficit tu vůbec nemusel být. Ale to by muselo znamenat alespoň elementární úspory v provozních výdajích a snahu podívat se na tu výdajovou stranu rozpočtu,“ myslí si Skopeček.

Jako jeden z příkladů zmíněných předvolebních výdajů uvádí Skopeček tzv. rouškovné, což je vládou schválený jednorázový příspěvek seniorům ve výši pět tisíc korun. „Určitě bychom si všichni přáli, aby senioři měli vyšší důchody. Uznáváme, že si nežijí zrovna bezvadně a ty penze nejsou takové, jaké by si představovali, ale jednorázový příspěvek nic neřeší, vydá se a poté se budou mít důchodci stejně,“ kritizuje Skopeček.

Podle Skopečka by důchodcům pomohlo spíše přehodnocení valorizačního mechanismu a hlavně pak reforma důchodového systému jako takového. „Je evidentní a v posledních týdnech jsme toho všichni byli svědky, že v otázce těch pěti tisíc vůbec nejde o důchodce samotné a je to jen prachsprostá předvolební korupce,“ rozohnil se expert.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: AZy

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…