Roušky a strach, blbý podzim? Celé jinak. Úplně to zmizí, tvrdí známá viroložka

03.06.2020 18:06

Ještě v únoru jméno doktorky Soni Pekové, ředitelky soukromé laboratoře Tilia, téměř nikdo neznal. Zviditelnil ji premiér Andrej Babiš (ANO), který kvůli ní na tiskové konferenci přímo před kamerami ztrapnil ministra zdravotnictví za ANO Adama Vojtěcha. Média si viroložky začala více všímat a dozvěděli se od ní, že koronavirus považuje za umělý výtvor, jenž se zrodil v laboratoři. Teď přišla s další informací.

Roušky a strach, blbý podzim? Celé jinak. Úplně to zmizí, tvrdí známá viroložka
Foto: Tomáš Černý
Popisek: Soňa Peková

Viroložka Soňa Peková v rozhovoru pro deník Právo vyjádřila přesvědčení, že druhá koronavirová vlna už do Česka nedorazí.

Anketa

Hrozí v Evropě podobné nepokoje jako v USA?

89%
11%
hlasovalo: 10410 lidí

Domnívám se, že žádná druhá vlna nebude. Plošně mezi lidmi už se to šířit nebude. Tady jsme to vyčistili. Nabádám pouze k obezřetnosti před lokálními náhodnými výskyty, především po návratu z ciziny, kde epidemiologická situace není ještě vyřešená. Navíc tady u nás se nakonec, z dnešního pohledu, nedá mluvit ani o první vlně šíření koronaviru. Vlna je něco, co člověka, populaci, smete. A nic takového se vlastně v epidemiologickém slova smyslu v Česku nestalo,“ upozornila Peková.

Jedním dechem však dodala, aby lidé, kteří se cítí byť i jen trochu divně, kontaktovali lékaře, případně místně příslušné hygieniky a aby počítali s možností, že se mohli nakazit koronavirem, i když nemají klasické příznaky, jako je vysoká teplota. K obezřetnosti nabádá především ty Čechy, kteří se budou vracet ze zahraničí.

Připustila totiž, že Češi, kteří se vrátí ze zahraničí, by mohli představovat potenciální riziko coby bezpříznakoví nositelé viru a mohli by přece jen podpořit vznik nových koronavirových ohnisek podobných těm, jako je Důl Darkov na Karvinsku.

Je však bytostně přesvědčena, že koronavirus máme z  krku

„Myslím si, že jsme z toho venku. A za pár měsíců bude i celý svět. U nás je to pryč. My tady jsme to vyčistili. Přímo okolo nás, například ve středních Čechách a v jižních, je to už čisté. Domnívám se, že mohou vznikat ještě takové ty mikro ohýnky, jako je Karviná, kde se to ještě rozběhne. Ale šíření v Karviné a v Dole Darkov je dle mého názoru import z Polska,“ uvedla viroložka.

Za pár měsíců, podle ní, koronavirus u nás zcela zmizí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…