Roušky nejsou naše kultura! Právník je navrhl zrušit

29.09.2020 13:04

Advokát Adam Černý se v květnu obrátil na Městský soud v Praze s tím, že nařízení ministerstva zdravotnictví nemohou plošně a dlouhodobě zastavit život v celé zemi, když už neplatí nouzový stav. A soud mu dal za pravdu. Teď Černý znovu zatroubil do útoku. Obrátil se na soud ve věci povinnosti nosit roušky.

Roušky nejsou naše kultura! Právník je navrhl zrušit
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Adam Černý se podruhé obrátil na Městský soud v Praze. Tentokrát tak učinil v souvislosti s uložením povinnosti nosit roušky v uzavřených prostorách. Advokát má za to, že takovýmto způsobem nemůže svobodu jednotlivce omezovat toliko podzákonná norma, ale je třeba přijmout v této věci zákon. I když se vše děje v zájmu ochrany zdraví.

Jak plyne i z rozsudku Nejvyššího správního soudu ze dne 27. 9. 2005, sp. zn. 1Ao 1/2005-98, publikovaným pod č. 740/2006 Sb. NSS opatření obecné povahy nemůže nahrazovat podzákonnou normotvorbu ani nad rámec zákona stanovovat nové povinnosti; slouží toliko ke konkretizaci již existujících povinností, vyplývajících ze zákona, a nikoliv k ukládání nových povinností, které zákon neobsahuje. Navzdory tomu odpůrce k takovémuto kroku přistoupil a opatřením obecné povahy nařídil nové (zákonem neupravené) povinnosti, jimiž omezil základní práva osob pohybujících se a pobývajících na území České republiky nad rámec přípustných zákonných limitů,“ uvádí advokát.

Jeho vyjádření přinesl server Info.cz.

Černý prohlásil, že v České republice má každý člověk právo rozhodnout si o tom, zda si bude zahalovat tvář rouškou či nikoliv.

„Zakrývání obličeje na veřejnosti není součástí kulturních zvyklostí na území České republiky a takovýto požadavek tak může intenzivně narušit subjektivní vnímání individuality jednotlivce a jeho možnosti rozhodnout se o otázce, jež je integrální součástí jeho práva, jak se projevovat na veřejnosti, pokud způsob neohrožuje fungování demokratické společnosti a nezasahuje do práv jiných. Tvář přitom hraje důležitou roli v interakci v mezilidském kontaktu,“ konstatoval Černý.

Povinné nošení roušek navrhuje Černý zrušit s odkazem na jeho možnou nozákonnost.

Advokát je nespokojený i s tím, že se nařízení vlády relativně rychle mění a lidé si je musí složitě dohledávat, aby věděli, co momentálně platí. Povinností státu by přitom mělo být své občany informovat. Mimo jiné by prý mělo být možné dohledat vyhlášená opatření na úředních deskách všech obcí.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …