Rozbili jsme Putinovu špionážní síť. Tvářili se jako počítačová firma, oznámil šéf BIS Koudelka

18.03.2019 9:02

Podle zjištění Respektu, konkrétně reportéra Ondřeje Kundry, část nedávno odhalené sítě ruských špionů na území Česka tvořili Rusové, kteří se tu usadili a před časem dostali české občanství. Zástupce ruské minority v Radě vlády pro národnostní menšiny však z této informace překvapený není.

Rozbili jsme Putinovu špionážní síť. Tvářili se jako počítačová firma, oznámil šéf BIS Koudelka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

O tom, že BIS zamezila za posledních pět let desítkám ruských a čínských zpravodajských důstojníků jejich činnost, informoval ředitel služby Michal Koudelka. „Naše zákonné adresáty jsme například počátkem roku 2018 informovali, že se nám podařilo úspěšně rozbít zpravodajskou síť jedné z ruských zpravodajských služeb působící na našem území a zcela tak ochromit její činnost,“ poznamenal Koudelka bez bližších podrobností. Respekt se tak rozhodl pátrat na vlastní pěst.

Anketa

Kdo je pro vás nejdůvěryhodnější?

hlasovalo: 17547 lidí

Skupina ruských občanů a několika dalších Rusů, kteří již získali české občanství, byla zadržena na začátku roku. „Skupina měla fungovat pod krytím dvou soukromých firem v Praze. Ty měly běžným zákazníkům prodávat počítačový hardware a software a tvářit se jako stovky podobných podniků v branži. Vedle toho ale jejich zaměstnanci měli provozovat ještě jednu, veřejnosti skrytou činnost. Tou mělo být provádění hackerských útoků. Hackovací systém měl být umístěn v počítačích, které byly ve firmách uloženy,“ konstatuje Respekt. 

V počítačových firmách pracovali civilní zaměstnanci, ale také členové zpravodajské sítě rekrutovaní z řad příslušníků ruské kontrarozvědky FSB. „Zpravodajská skupina hackerů působících v Česku měla podle našich informací spolupracovat s několika podobnými buňkami rozmístěnými v několika dalších zemích. Útoky měly provádět koordinovaně, a to i vůči cílům v zahraničí, technika byla rozmístěna na více místech tak, aby její činnost byla obtížněji odhalitelná,“ zmínil dále Respekt. Někteří zadržení byli následně vyhoštěni; těmi, kteří si již stihli opatřit české občanství, se zabývá policie dál.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…