VIDEO Rozbitá okna, vejce na omítce, rozlícení lidé... Senátor Valenta svolal debatu v obci, kde je velmi dusno

23.08.2016 16:51

REPORTÁŽ Až na Ministerstvu vnitra skončí s největší pravděpodobností spor, který ovládl nejen obec Podolí u Uherského Hradiště. Zatímco místní občané žádají předčasné volby a hovoří o nemorálním jednání a o „korytech“, starosta argumentuje obavami kvůli dotacím a vymlácenými okny. Diskuse, kterou svolal senátor Ivo Valenta (Soukromníci) měla přispět k vyjasnění situace v obci. Řeč byla také o uplatnění prvků přímé demokracie. Svůj názor na věc sdělil i senátor Zdeněk Papoušek (Nestraník za KDU-ČSL) a poslanec Antonín Seďa (ČSSD).

VIDEO Rozbitá okna, vejce na omítce, rozlícení lidé... Senátor Valenta svolal debatu v obci, kde je velmi dusno
Foto: Daniela Černá
Popisek: Lidé v Podolí požadují předčasné volby. Právní názor vysvětlila advokátka Jana Zwyrtek Hamplová

Říct, že jsou lidé v Podolí naštvaní, je slabé slovo. Tady už došlo kromě protestních pochodů i na rozbitá okna, poničené fasády nebo pokácené stromy. Kdo je viníkem? I o tom se vede spor. Místní totiž nesouhlasí s odvoláním starostky Jany Rýpalové (Alternativa pro Podolí), ke kterému došlo kolem druhé hodiny ranní 12. července. Od té doby žádají předčasné volby. V pondělí večer se uskutečnila v místním kulturním domě diskuse s občany. „Kritizoval jsem dvě věci. Nelíbilo se mi, že zastupitelstvo pokračovalo až do noci. Důvody, proč byla starostka odvolaná, se veřejnost nedozvěděla,“ zahájil debatu senátor Ivo Valenta (Soukromníci), který besedu svolal. Podle jeho názoru by nejlepším řešením byly předčasné volby. Jenže to naráží na neochotu podvolit se vůli občanů u nově zvoleného starosty Jaromíra Hastíka (ČSSD), který křeslo opustit nechce, což zdůvodňuje i tím, že má zásadní výhrady vůči postupům odvolané starostky.

Hamplová: „Samospráva je špatně upravená. Berte to jako černý humor úvodem.“

Valenta pak předal slovo doktorce Janě Zwyrtek Hamplové, která je advokátkou se specializací na veřejné právo. A ta jasně zhodnotila situaci: „Kdo čeká od paragrafů řešení, je v této situaci blázen,“ podotkla. „Samospráva je špatně upravená. Berte to jako černý humor úvodem. Vy jste zářný příklad, jak zákon nefunguje a nepomáhá nám tam, kde je potřeba. Nejde jen o to, že je problém v Podolí, ale o systémový problém zákona o obcích,“ uvedla Hamplová. „Předčasné volby považuji za nejlepší řešení, ale není k tomu zákonná cesta. Zatím se nesmí v referendu hlasovat o nových volbách. Možná za nějaké přísné kvóty 70 procent voličů. Velká inspirace pro zákonodárnou iniciativu,“ popsala. Hovořila o možnostech, které mohou nastat, mimo jiné také o situaci, kdy Podolí „přežije“ do příštích voleb. „Podstatné je, že závažný bod (odvolání starostky pozn. redakce) byl poslední. A to, že byl zařazen o půl druhé v noci, je problém. Takto může obec jednat pouze v krizových situacích, což jsou například povodně,“ konstatovala.

Papoušek: „Vy jste příkladem toho, jak občan může pozvednout svůj hlas.“

Hlasitý potlesk střídal v sále pískot. Obec má asi 800 obyvatel, a tak nabitý sál v Kulturním domě představoval celkem reprezentativní vzorek. Besedy se účastnil i starosta obce Jaromír Hastík (ČSSD), který ale mezi lidmi v sále neměl vůbec žádné zastání. Ostatní zastupitelé, kteří podpořili odvolání Rýpalové, na setkání nepřišli. Podle výkladu Hastíka má problém spíše odvolaná starostka, které vyčítá chyby v souvislosti s dotacemi. Ta ale tuto informaci vzápětí popřela. Ke slovu se dostal také poslanec ČSSD Antonín Seďa. „Jde o osobní, nebo veřejný zájem?“ položil řečnickou otázku. „Myslím si, že všech devět zastupitelů vás má zastupovat a hájit veřejný zájem,“ hřímal Seďa. Sám se domnívá, že předčasné volby situaci nevyřeší.

Brněnský senátor Zdeněk Papoušek (Nestraník za KDU-ČSL), který také na diskusi přijel, uvedl: „Možná se divíte, proč jsem zavítal mezi vás, ale vaše záležitost, vaše věc a troufám si tvrdit, že spravedlivá věc, překypěla do takových rozměrů, že si toho nelze nepovšimnout v jakémkoli koutu republiky. To, co provádíte, zde nemá v současné době v celé republice obdoby. Vy jste příkladem toho, jak občan může pozvednout svůj hlas, aby byl slyšet a aby tento hlas něco dokázal.“ Vzápětí vyslovil svou podporu občanům v jejich snaze o předčasné volby.

Hastík: „Jedné zastupitelce bylo rozbito okno ve dvě ráno.“

V debatě s občany se v podstatě všichni velmi tvrdě pustili do současného starosty. Lidé se ptali na konfliktní prodej pozemků a šli i do osobních dotazů: „Jardo, jak se ti v Podolí žije? A když se ráno vzbudíš a čistíš si zuby, nemáš problém se podívat do zrcadla?“ Starosta odmítl, že by se měl stydět a zdůraznil, že se snaží, aby obec „šla dopředu a úřad plnil to, co má“.

Ivo Valenta vidí problém v zákoně o obcích, který by bylo dobré připravit znovu a lépe: „Říkali jsme si, že jeden bod by bylo zajímavé prosadit – a to je přímá volba zastupitelů.“ Poslanec Seďa pak upozornil na možnost uplatnění zákona o střetu zájmů. Hamplová pak zmínila: „Zákon o obcích nefunguje. Kdyby vás přišlo tisíc a jen tři řekli, že podporují pana Hastíka, on přesto o funkci nepřijde.“ „Jedné zastupitelce bylo rozbito okno ve dvě ráno,“ tvrdil starosta Hastík a zároveň opět upozornil na podezření z pochybení: „Více méně to zavání dotačním podvodem, tak nemíním být spoluviníkem,“ dodal za výrazného nesouhlasu publika. Posléze upozornil na to, že pokud se prokáže nevina bývalé starostky, mandát složí.

Ve finále pak vyzvali lidé starostu a další zastupitele, aby odstoupili ze svých funkcí a umožnili předčasné volby hned. Hamplová přislíbila, že se obrátí na Ministerstvo vnitra s žádostí, aby bylo usnesení o odvolání starostky zrušeno: „Musíme napadnout rušení vašich subjektivních práv vyjadřovat se k bodům na projednávání zastupitelstva; a to je naprosto neoddiskutovatelné. To ministerstvo ještě neřešilo. Budeme mít krásný precedens.“

Krize v Podolí trvá víc než měsíc

Starostka Rýpalová byla odvolaná v noci z 11. na 12. července kolem druhé hodiny poměrem hlasů pět ku čtyřem. Její odpůrci jí vyčítají údajné chybné postupy při administraci dotací, což Rýpalová odmítá. Místní obyvatelé hned reagovali protestním pochodem obcí. Od té doby důrazně, ovšem zatím marně žádají předčasné volby. Podporu vyjadřují Rýpalové i zástupci okolních obcí. Přitom ještě začátkem roku v obci fungovala koalice Alternativa pro Podolí a ČSSD zřejmě celkem v pohodě. Jenže vše se změnilo kvůli sporu o pozemky, které chtěla odkoupit zastupitelka za Život v Podolí Eva Dokoupilová, a rozdílné názory na věc zřejmě odstartovaly další vývoj, který dál směřoval k protestům, vejcím na fasádách domů a bude zřejmě pokračovat dál i s angažmá ministerstva vnitra.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…