Rozčílená Lenka Bradáčová nesnesla, že Krejčíř dostal zpět majetek. A přikročila k činu

21.08.2014 7:21

Kvůli uprchlému podnikateli Radovanu Krejčířovi se budou přepisovat zákony. Alespoň si to tak plánuje pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, kterou neobyčejně rozčílilo, že si jeho advokáti odnášejí ze soudní detence milionové majetky, zatímco věřitelé mohou jen smutně koukat.

Rozčílená Lenka Bradáčová nesnesla, že Krejčíř dostal zpět majetek. A přikročila k činu
Foto: geoafrica.com
Popisek: Uprchlý zločinec Radovan Krejčíř, který se skryl v Jihoafrické republice

Anketa

Která strana nejvíc vybouchne v komunálních a senátních volbách? Kde bude největší zklamání ze zaostání za očekáváním?

6%
52%
1%
21%
14%
1%
4%
0%
hlasovalo: 23155 lidí

Celá anabáze začala na konci června, když městský soud vynesl nad podnikatelem rozsudek v jedné z jeho trestních kauz. Původně se očekávalo, že bude udělen i trest propadnutí majetku, ten ale soud nakonec neudělil. V důsledku toho musel být uvolněn Krejčířův majetek, do té doby zadržovaný soudem.

Mezi čtvrtým a šestým srpnem Krejčířovi advokáti odvezli od soudu movité věci, zabavené Krejčířovi při různých prohlídkách. Majetek byl přitom v hodnotě přes třicet milionů korun, jen vzácné obrazy Václava Špály měly stát milionů devatenáct.

Krejčířovi věřitelé, kterým dluží miliony, se prostřednictvím exekutora ozvali až později, a než Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových jejich žádost vyřídil, bylo již vše advokáty odvezeno. Podle státní zástupkyně Lenky Bradáčové je toto bohužel běžná praxe, kvůli které se věřitelé k majetku svých dlužníků prakticky nemají šanci dostat.

„Pokud není trest propadnutí věci či majetku uložen, musí být odsouzenému pachateli vráceny všechny zajištěné hodnoty zpět. Zákon nestanoví žádnou ochrannou lhůtu k uplatnění práv jiných osob,“ rozčiluje se Bradáčová.

Není to prý zdaleka první případ tohoto druhu. Například i odsouzení členové Berdychova gangu se okamžitě po vynesení rozsudku začali hlásit o zabavená auta a další majetek, protože jim soud rovněž neuložil trest propadnutí majetku.

Návrh, který na Vrchním státním zastupitelství prý již mají sepsaný, počítá s tím, že ohledně propadnutí majetku by neměli soudci možnost rozhodovat, ale za určitých podmínek by jej museli udělit povinně. Zabavené věci by rovnou přešly exekutorům, kteří by pak vypořádali věřitele. Pokud by tento koncept neprošel, je připraven i „plán B“. Ten by navrhl ochrannou lhůtu, ve které by odblokovaný majetek mohli převzít přednostně věřitelé. Trvat by měla dva až tři měsíce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…