Rozčílená ombudsmanka Šabatová: Místo aby policisté rázně zakročili proti čínským agresorům, došlápli se na jejich oběti

05.10.2016 20:52

Ombudsmanka Anna Šabatová zkritizovala českou policii za to, jak se chovala při čínské návštěvě. Místo toho, aby strážci zákona zakročovali proti agresivním příznivcům čínského prezidenta, došlápli si spíš na oběti těchto agresorů. Své o tom vědí např. na FAMU, kde podle Šabatové postupovala policie opravdu velmi zmatečně.

Rozčílená ombudsmanka Šabatová: Místo aby policisté rázně zakročili proti čínským agresorům, došlápli se na jejich oběti
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ochránkyně lidských práv Anna Šabatová na setkání s občany ve Valašském Meziříčí

Šabatová má za to, že policie „vážně pochybila“, když razantněji nezakročila např. proti příznivcům čínského prezidenta, kteří útočili na nositele tibetských vlajek. Namísto toho policie postupovala spíše proti nositelům tibetských vlajek. Své o tom vědí třeba na akademické půdě Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění (FAMU).

Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění. „Postup policistů v souvislosti s tibetskou vlajkou na budově FAMU byl naprosto zmatečný. Motiv jednání policistů lze považovat za legitimní, tj. ověřit, zda majitel budovy ví o vyvěšené tibetské vlajce a přítomnosti osob na balkóně u ní. Vzhledem k tomu, že v blízkosti budovy se nacházeli příznivci čínského prezidenta s vlajkami na dlouhých žerdích, mohlo jít o bezpečnostní riziko (pro osoby na balkóně, budovu i pro chráněnou osobu). Pochybnosti však vyvolává zejména opakované vyslání hlídky do budovy a skutečnost, že policisté i napodruhé pouze zjišťovali, zda vedení o vlajce ví. Ani pak nepředali vedení FAMU informace, které by vysvětlovaly důvod tohoto zjišťování, možná bezpečnostní rizika ani ujištění, že policie bude plnit svůj úkol všemi silami předejít škodám,“ lze se dočíst na oficiálních webových stránkách úřadu ombudsmana.

Celou zprávu naleznete zde.  

Ombudsmanka zkritizovala policisty také za to, jak se chovali na ulici Evropské, kde se aktivisté pokoušeli sundat ze sloupů čínské vlajky a nahradit je za tibetské. Ale nebylo tak snadné je od jejich činnosti odvést i za použití síly. Policisté nechali aktivisty ze sloupu sundat a předvedli je na služebnu v Bartolomějské. To se týkalo i dalších aktivistů, kteří celé akci přihlíželi ze země. Šabatová má za to, že policisté nejednali v souladu se zákonem, v němž se praví, že předvést občana na služebnu je možné jen tehdy, když existuje podezření, že bude v nezákonné činnosti pokračovat nebo bude mařit vyšetřování případu. Celá akce mohla podle Šabatové skončit tím, že aktivisté byli sundáni ze sloupů.

Ačkoli ředitel Krajského ředitelství policie hl. města Prahy většinu výtek Šabatové uznal za opodstatněné a přijal nápravná opatření, kritika za zásah na Evropské třídě není podle jeho názoru namístě.  

„Postup policistů v tomto případě hodnotí (ředitel) jako přiměřený a v souladu se zákonem. Ochránkyně proto využila oprávnění obrátit se na jeho nadřízený orgán a požádala policejního prezidenta o hodnocení tohoto případu,“ píše se dále na oficiálním portálu ochránce práv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…