Rozčílený Jiří Dienstbier: Mynář si našel v zákoně kličku, aby nemusel podávat majetkové přiznání

31.05.2015 10:38

Důvodem, proč nebylo zveřejněno majetkové přiznání hradního kancléře Vratislava Mynáře, je díra v zákoně. V rozhovoru pro server Lidovky.cz to uvedl ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Podle něj by měl v budoucnu majetková přiznání politiků spravovat jeden ústřední správní úřad, kterým bude Ministerstvo spravedlnosti.

Rozčílený Jiří Dienstbier: Mynář si našel v zákoně kličku, aby nemusel podávat majetkové přiznání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jiří Dienstbier

Dienstbier si od novely mimo jiné slibuje, že předejde podobným případům, jako je právě majetkové přiznání Vratislava Mynáře. U hradního kancléře totiž současná podoba zákona přesně nestanovuje, kam má informace o majetku odevzdat, přestože je odevzdávat má. „Ze zákona ho podávat má, ovšem není stanovené kam. A to je mezera v zákoně,“ přiznal Dienstbier.

Server připomenul, že úřad v Uherském Hradišti dal za pravdu Vratislavu Mynářovi, že u jeho funkce není určeno správní místo pro podání majetkového přiznání. Na otázku, kde tato chyba vznikla, Dienstbier uvedl, že pravděpodobně nedopatřením. Kancléřova pozice nespadá do zákona o střetu zájmů z hlediska výslovného výčtu, ale z hlediska dalšího odstavce obecných kritérií. „Ten, kdo tato obecná kritéria sepisoval, nedomyslel všechny funkce, na které to může dopadnout. A přiměřeně tomu nenastavil evidenční místa,“ konstatoval Dienstbier.

Na otázku, zda by měl Mynář jako vysoký státní úředník majetkové přiznání zveřejnit, Dienstbier připustil, že právní povinnost zveřejnit ho nemá. „Je to jen na jeho rozhodnutí. Možná by mu to prospělo z hlediska jeho veřejné pověsti. Je ovšem otázkou, jestli by mu to prospělo, a to s ohledem na obsah, který neznáme,“ uvedl s tím, že tyto informace by mělo zpřístupnit evidenční místo, které ale kvůli chybě v zákonu nyní není. „Jako mnohem větší problém vidím to, že pan Mynář nemá prověrku,“ podotkl Dienstbier.

Celý text je ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…