Rozčílený Pospíšil v České televizi. Nesmíme být ovce, burácel proti Macronovi a Merkelové

23.06.2017 22:31

O uskutečněném summitu Evropské unie pohovořili v dnešním pořadu Události, komentáře ČT24 europoslanci Miroslav Poche (ČSSD) a Jiří Pospíšil (TOP 09).

Rozčílený Pospíšil v České televizi. Nesmíme být ovce, burácel proti Macronovi a Merkelové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Poche má současný summit Evropské unie spojen se stanovisky ohledně společného postupu v obranné a bezpečnostní politice. „Za mě jsou to bohužel nešťastné výroky francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Pobuřující výroky. Začíná narůstat napětí mezi střední a západní Evropou,“ řekl k uskutečněnému summitu Pospíšil. Podle něj vůči nám vystupují západoevropští lídři čím dál ostřeji, neřeší se však příčina migrace. 

„Já jsem člověk, který v politice doporučoval postupovat s klidnou hlavou a diplomaticky. Napětí v Evropě může narůstat,“ obává se Pospíšil s tím, že jediný, kdo může mít radost, je Rusko. „Překvapila mě německá kancléřka Angela Merkelová, jež se připojila ke slovům Emmanuela Macrona o zrádcích a cynicích,“ podotkl. „My pouze kritizujeme systém povinných kvót, který bohužel nefunguje. Lidé odcházejí z Pobaltí, z Portugalska – všichni ti, kteří tam byli jako balíci dodáni,“ zmínil.

Podle Pocheho to Macron nepřehnal, je to jen výsledek francouzské vnitřní politiky. Obdobná situace prý bude i před volbami v Německu a v Nizozemsku. „Rozpor mezi starými a novými členskými státy je hlubší. Není to jen otázka migrace, ale i otázka eura. Těch problémů je celá řada, nedaří se je řešit,“ podotkl pak také Poche. S tím, že příkop narůstá, souhlasil i Pospíšil. 

Pospíšil se pak vyjádřil i k evropskému tandemu Francie a Německa. „Nejvíce mě trápí, že ztrácíme velkého spojence, Velkou Británii, který by oponoval tomuto tandemu,“ řekl s tím, že začíná převládat francouzská velmocenská politika. „Doufám, že pan Macron ubere a nebude říkat, že jsme zrádci a cynici,“ zmínil. „Francie i Německo se budou snažit nahradit Británii v jednáních,“ dodal Poche. I přesto všechno si myslí, že i nadále bychom měli zůstávat v Evropské unii.

„Nejsem pro to, být ovce, která přijme vše, co vymyslí paní Merkelová se svým protějškem. A to bude úloha české vlády. Není možné, aby nám Francie a Německo nadiktovaly, jak má vypadat Evropa,“ rozčílil se Pospíšil. 

Závěrem pak oba muži hovořili o právech Evropanů po Brexitu. „Myslím, že jsme nebyli nikdy blíže setrvání Velké Británie v Evropské unii než nyní,“ podotkl k situaci po prohraných parlamentních volbách ze strany Theresy Mayové Poche. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…