Rozčílený podnikatel od Jílkové: Politici, přijde den, kdy vám lidi natlučou

10.02.2012 20:30

S velkou vehemencí hájil ve čtvrtečním pořadu České televize Máte slovo malé a střední autodopravce Bedřich Suldovský, jinak také člen předsednictva strany Soukromníků ČR. Státu vyčítá, že se chová hůř než hokynář a škodí těm, co mu platí daně. Podle něj je otázkou času, kdy lidé vyběhnou do ulic a politikům natlučou.

Rozčílený podnikatel od Jílkové: Politici, přijde den, kdy vám lidi natlučou
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Rozčílený host v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo

Velké rozčarování připravil účastníkům diskusního pořadu České televize Máte slovo Michaely Jílkové, jehož  tématem byly rostoucí ceny pohonných hmot, ministr dopravy Pavel Dobeš. Pár hodin před začátkem se omluvil a poslal místo sebe náměstka Daniela Barteka. „Naštvalo mě, že tam poslal člověka, co nevěděl, která bije. Jeho argumenty byly na vodě, proto jsem se rozčílil,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz jeden z hostů pořadu Bedřich Suldovský, místopředseda Společenství autodopravců Čech a Moravy.

Upozorňuje na to, že dramaticky rostoucí ceny pohonných hmot způsobily, že autodopravci nedosahují ani cen, které by odpovídaly nákladům. „Jsou v dluhových pastích, protože platí leasingy, půjčky, ubývá jim práce a zákazníci je tlačí do cen, které jim nestačí ani na mzdy. A oni se rozhodují po hamletovsku být či nebýt. Jestli zaplatit zdravotní a sociální odvody, nebo naftu nebo leasing. Neustále jen dluží a stát jim nejen nepomůže, ale naopak z nich tahá peníze,“ zlobí se Suldovský.

Zdražit zboží oproti sousedům vede jen ke krachu

Především pak proto, že cenu pohonných hmot tvoří z 54 procent DPH a spotřební daň. „Náš pan ministr financí se nechová ani jako obchodník, ani jako hokynář. Protože i ten hokynář ví, že když tak nadměrně zdraží zboží oproti sousedům, tak že neprodá a zkrachuje. A to přesně udělal stát, čímž se stalo, že nejenom naši dopravci, kteří jezdí do zahraničí, tady přestali tankovat, ale netankují tady ani ti, kteří tranzitují. Čili se snížila výtoč a stát prodělal za rok sedm miliard, za tři roky zpátky to je jedenadvacet miliard,“ kritizuje Suldovský tuzemské zdanění pohonných hmot.

Zároveň odmítá argument, že snížení daní by využili obchodníci, zvýšili si marže a ceny by stejně neklesly. „Oni se chovají jako Baťa, to znamená ne za jedny boty vysokou cenu, ale nízkou cenu za hodně bot. Když se zvyšuje obrat, zvyšuje se zisk. A i když je na jednotce menší, tak v globálu to dělá velké peníze,“ vysvětluje pro ParlametníListy.cz zástupce malých a středních autodopravců obchodní strategii pumpařů.

Národohospodář tu chybí už dvacet let

„To není jenom matematika, to jsou kupecké počty. Tyhlety počty nemá chemik. Já mám pocit, že pan Kalousek to odhaduje podle toho, co vidí ráno ve zkumavce. Tady u nás nejsou národohospodáři. Ani účetní nemůže být ministr financí, protože umí sčítat a odečítat cifry, ale na strategické ekonomické úvahy tu musí být nějaký národohospodář. Ale toho jsme v tomto státě za dvacet let neměli,“ konstatuje Suldovský.

Za léta podnikání už poznal, že ani profesní sdružení toho moc nedokáže a politici také nijak nepomohou. „Nejhorší je, že oni s námi nediskutují ani nejednají. Nejsme pro ně partnery. Možná jste slyšeli pana prezidenta, když říkal, že žádná občanská sdružení ani profesní organizace nemají co mluvit do řízení státu. Na to, že tu jsou volené orgány. A proto jsme založili Stranu soukromníků,“ vysvětluje člen předsednictva Soukromníků ČR, proč se také dal na politiku.

Až politici ztratí sílu, lidé vyběhnou do ulic

„Dokud nám neteče voda do bot, tak máme ohnuté hřbety. Já mám jako bývalý automechanik jednu zkušenost. Když budete mačkat péro, tak až jednou nebudete mít dostatek síly, se vymrští a rozbije vám nos. A oni nás pořád mačkají. Teď je otázka, kdy tu sílu ztratí a lidi vyběhnou do ulic a natlučou jim,“ očekává Suldovský, že lidé ztratí trpělivost s tím, jak si politici počínají při správě země.

Strana Soukromníků ČR si dala do programu, že musí vyhnat kmotry. „Mezi námi kmotři nejsou a my je nechceme. Nás oslovil i pan Babiš, ale my nevíme jistě, jestli začal čistě. Taky jsem začínal a vím, jak se peníze těžko vydělávají. Než se jinde ve světě lidé k takovým penězům dostanou, tak to trvá několik generací. Já tady vidím chlapečka, kterému je pětadvacet, a jezdí v bavoráku za tři miliony. To zkrátka nepochopím. Můj otec byl baťovec, on mě špatně vychoval, protože mi říkal, že nemám lhát, krást, dělat dluhy a ubližovat slabším,“ přiznává Suldovský, že už mu za to nestojí to měnit.

Na sliby o podpoře drobných podnikatelů se po volbách zapomíná

Vadí mu, že všechny strany křičí o podpoře živnostníků i drobných podnikatelů, ale jenom před volbami. „Po volbách se to rozdělí. Ti, co vládnou, vybírají daně u těch, kteří zůstali na tom druhém břehu a dali jim hlasy. Mačkají je z těch, co mají provozovny a platí daně. Když mluvím s lidmi, kteří léta volili ODS, takoví ti malí soukromníčkové, tak říkají, že už ji volit nebudou, že pro něc nic nedělá. My se snažíme dát lidem možnost, aby volili sami sebe,“ tvrdí Suldovský, že Soukromníci ČR hájit zájmy živnostníků a podnikatelů skutečně budou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …