Rozdíl mezi ČSSD a pravicí? Už žádný, konstatuje Paroubek

21.08.2011 21:55

ČSSD se zpronevěřuje svému poslání, myslí si její expředseda Jiří Paroubek. Začínají pro ni být důležité vyrovnané rozpočty a sociální stát naopak ztrácí smysl.

Rozdíl mezi ČSSD a pravicí? Už žádný, konstatuje Paroubek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

"Základní filosofií programu ČSSD, který jsem jako její předseda vytvářel a kterým se řídila i praktická politika strany pod mým vedením, vždy bylo budování sociálního státu. Považuji model moderního evropského sociálního státu za cíl pro každou levicovou stranu, která prosazuje hodnoty sociální spravedlnosti a solidarity," napsal Paroubek na web vaševěc.cz.

Pravice prý úspěšně přesvědčila veřejnost, že je sociální stát původcem všech ekonomických problémů České republiky. "Místo toho, abychom se vážně bavili o možnostech naší ekonomiky a jejího růstu, o zvýšení podílu nadnárodních společností na daňových příjmech státního rozpočtu či o zavedení daňové progrese, byl pravicí vytvořen umělý obraz o příživnících, kteří dusí ekonomický úspěch ostatních a způsobují zadlužování naší země."

Postrádám opozici, pane Sobotko

Nejprve to podle Paroubka byli ti, kdo pobírali sociální dávky a důchodci, v režii Nečasovy vlády pak i zaměstnanci a živnostníci, kterým svými nařízeními kabinet ztížil život. A opozice mlčí. "Postrádám v této věci důslednou opoziční politiku ČSSD obecně a v případě Bohuslava Sobotky, coby ekonomického experta strany, konkrétně," podotkl Paroubek.

Sobotka prý podle Paroubka začíná tíhnout k prioritám, které jsou vlastní spíše pravici. "Prioritou jsou (podle tohoto rozhovoru) pro Sobotku vyrovnané rozpočty místo vyrovnané a sociálně spravedlivé společnosti, cestou je omezení sociálních výdajů místo ucpávání děr v rozpočtu a hledání nových rozpočtových příjmů. V čem se pak liší ČSSD od TOP09 či ODS, když její předseda s nimi sdílí stejné priority a dokonce i cesty? V maličkostech? Dnešní doba však není ani o maličkostech, ani o lidech, kdo v maličkostech či odstínech vidí podstatný rozdíl."

Paroubek tak čím dál více získává pocit, že se jeho domovská ČSSD vzdaluje svým primárním principům. "Nebude-li už ani ČSSD mít jiný cíl než vyrovnané rozpočty a bude-li stejně, jako pravice hledat viníky na straně sociálně potřebných, seniorů či různě postižených, pak je má úvaha o straně, která bude naopak důsledně na principech sociálního státu, na principech reformního socialismu setrvávat, nejen správná, ale hlavně potřebná," zdůraznil. "Jak pro tuto zemi, tak především pro její budoucnost."

Čtěte:

Paroubek prolomil tabu. Komunisté: Ano, ve vládě jsme po celé Evropě

Slávista Paroubek: Řebíček musí mít v rukávu další dvě miliardy

Paroubek popřel, že by jednal se Zemanem. Šéf zemanovců nic nevylučuje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pic ho... Rozstříleného Fica operují, někde se baví

19:03 Pic ho... Rozstříleného Fica operují, někde se baví

Slovenský premiér Robert Fico byl dnes postřelen, když po výjezdním zasedání vlády vyšel mezi lidi. …