Rozehnaná technoparty "proslavila" mezi mladými premiéra Paroubka. Už je to deset let

26.07.2015 12:01

Před 10 lety, 29. července 2005, začala nedaleko Mlýnce na Tachovsku technoparty CzechTek. Akci, na kterou přijelo kolem pěti tisícovek lidí, rozehnala následující den, v sobotu 30. července, policie. Zásah si vyžádal desítky zraněných na straně technařů i policistů a vyvolal protesty části veřejnosti i debatu mezi politiky.

Rozehnaná technoparty "proslavila" mezi mladými premiéra Paroubka. Už je to deset let
Foto: PL.cz
Popisek: Policejní těžkooděnci

Fenomén festivalů elektronické hudby bez vstupného, sponzorů a bez oficiálního organizátora se v Česku poprvé objevil v polovině 90. let. Hlučná muzika spolu s vysokou koncentrací lidí na ne vždy řádně pronajatém pozemku vyvolávala stížnosti obyvatel a místních úřadů. První ročníky se obešly bez větších problémů, v roce 2004 však CzechTek u Boněnova na Tachovsku předčasně ukončila policie.

Přes policejní blokádu se technaři na louku dostali

Také následující rok zamířili milovníci taneční hudby na Tachovsko. Na pronajatý pozemek u obce Mlýnec se první účastníci technoparty začali sjíždět v pátek 29. července 2005. Již tehdy docházelo ke konfliktům s policií. Strážci zákona odmítali technaře do lokality vpustit a zablokovali sjezd z nedaleké dálnice D5. Přesto se do druhého dne počet návštěvníků technoparty zvýšil na stovky až tisíce.

Majitelé okolních pozemků, po kterých technaři na pronajaté místo přijížděli, na ně podali trestní oznámení. Situaci posoudil státní zástupce společně se soudním znalcem, kteří dospěli k názoru, že účastníci CzechTeku spáchali trestný čin poškozování cizí věci. Policie proto v sobotu 30. července proti zhruba pěti tisícovkám mladých lidí tvrdě zasáhla a technoparty násilím ukončila. Tisícovka policistů, převážně těžkooděnců, použila slzný plyn, pendreky, výbušky a vodní děla. Zraněno bylo 35 účastníků technoparty a 47 policistů.

Policejní zásah proti technařům přišel stát na 31 milionů

Policejní zásah, jenž vyšel státní pokladnu na více než 31 milionů korun, vyvolal rozporuplné reakce. Postup policie kritizovala zejména tehdy opoziční ODS, ale i někteří tehdejší vládní politici. Také prezident Václav Klaus označil policejní akci za hrubou chybu. Naopak tehdejší ministr vnitra František Bublan a premiér Jiří Paroubek (ČSSD) zákrok policie hájili jako nezbytný.

Násilné ukončení akce vyvolalo v létě 2005 vlnu protestů. Největší demonstrace odpůrců zásahu se konaly před sídlem ministerstva vnitra na pražské Letné. Aktivista Stanislav Penc na protest proti zásahu policie zveřejnil telefonní číslo tehdejšího premiéra Paroubka.

Výhrady k práci policistů měl i tehdejší ombudsman Motejl

Postup policie vyšetřovala Inspekce ministra vnitra. Ta obdržela přes stovku trestních oznámení, většinu z nich ale odložila – buď kvůli přílišné obecnosti, nebo proto, že se nepodařilo prokázat vinu konkrétních policistů. V lednu 2009 Nejvyšší státní zastupitelství prošetřování zásahu ukončilo s tím, že policisté postupovali v souladu se zákonem. Naproti tomu ombudsman Otakar Motejl vyjádřil ve své zprávě k postupu policistů jisté výhrady. Muži zákona podle něj nevyužili všechny možnosti, jak situaci řešit bez použití síly.

Zásahem na CzechTeku a jeho následky se zabývaly i soudy. Několik technařů bylo obviněno z útoku na policisty, soudy je však většinou podle dostupných údajů osvobodily, případně uložily podmínku, nebo bylo řízení zastaveno.

Několik účastníků, kteří utrpěli při zásahu zranění, se u soudů domáhalo satisfakce v rámci civilního sporu. Dva z nich, Pavel Kuchař a Ondřej Holous, kteří tvrdili, že je policisté napadli a vhodili jim do auta dýmovnice, získali u soudu nárok na odškodnění v celkové výši 100 000 korun a ministerstvo vnitra se jim muselo omluvit.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…