Rozhádaná středočeská TOP 09 si zvolila nové vedení. Zazněla kritika Kalouska

03.02.2017 20:58

Poslankyni Helenu Langšádlovou nahradí ve vedení středočeské TOP 09 krajský zastupitel a starosta Roztok Jan Jakob. Straníci o tom rozhodli na dnešním volebním sněmu. Jakob dostal 58 procent hlasů, sdělil ČTK předseda benešovské místní organizace TOP 09 Pavel Dvořák. Langšádlová vedla středočeskou organizaci od jejího vzniku, téměř osm let. TOP 09 má ve středních Čechách kolem 600 členů a po krajských volbách řešila rozštěpení, jež se zčásti podepsalo na rozhodnutí Langšádlové odejít z jejího čela.

Rozhádaná středočeská TOP 09 si zvolila nové vedení. Zazněla kritika Kalouska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová

„Podpora byla nakonec poměrně významná a já si jí opravdu vážím. Můj cíl je středočeskou organizaci sjednotit, vytvořit tým, který potáhne za jeden provaz s cílem, abychom prosazovali pozitivní témata,“ řekl ČTK Jakob, který byl zvolen ve třetím kole volby. V prvních dvou kolech nezískal dostatek hlasů. Do druhého kola s ním postoupila i další kandidátka, poslankyně Nina Nováková.

Langšádlová oznámila v listopadu, že chce s vedením středočeské organizace strany skončit. Příčinou podle ní nebyl výsledek krajských voleb, který byl lepší než minule, nýbrž především dlouhá doba, po kterou organizaci vede. „K mému rozhodnutí přispěly také rozpory ve straně,“ řekla dnes ČTK. Podle ní je Jakob zkušený a úspěšný komunální politik. „Myslím si, že bude krajská organizace v dobrých rukou,“ reagovala Langšádlová na volební výsledky.

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

Středočeská TOP 09 řešila po krajských volbách rozkol, kdy tři z pěti zvolených zastupitelů, Daniel Marek, Milan Schweigstill a Michaela Vojtová přes nesouhlas strany vstoupili do koalice s ANO, STAN a ODS – zbylí dva, lídr Petr Tiso a nový předseda Jakob, dvojka na kandidátce, jsou v opozici. „Rebely“ celostátní výkonný výbor strany v prosinci vyloučil. S tímto krokem ale nesouhlasila řada členů například v místních organizacích TOP 09.

Podle předsedy benešovské místní organizace Dvořáka chybí části členů koncepce zaměřená na konkrétní problémy včetně komunálních a aktuální vedení má příliš obecné vize. „Pro spoustu lidí jsme trochu nesrozumitelní,“ uvedl Dvořák. Jakob a Nováková podle něj představují dva základní směry. Po zvolení jednoho z nich pak podle Dvořáka může dojít k tomu, že ze strany budou odcházet příznivci neúspěšného kandidáta.

Někteří straníci také volají po odvolání vedení TOP 09 včetně předsedy Miroslava Kalouska a podle takzvané Podskalské výzvy, mezi jejímiž iniciátory je i Jiří Cieslar z pražské TOP 09, usilují o uspořádání vnitrostranického referenda. Podle Kalouska ale jde o názor menšiny straníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…