Rozhlasový kulomet Tomio Okamury. Naložil ČT jako nikdy před tím, pak se pustil do vzteklého Kalouska, Drahoše a schytali to i další

25.11.2017 18:10

Hostem Luboše Xavera Veselého v Pressklubu na Frekvenci 1 byl předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura. Vyvrátil to, že by již byla na scéně vládní koalice ANO, SPD a KSČM.

Rozhlasový kulomet Tomio Okamury. Naložil ČT jako nikdy před tím, pak se pustil do vzteklého Kalouska, Drahoše a schytali to i další
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

První otázka směřovala ke zvolení předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO), pro nějž rovněž SPD hlasovala. „Jednostrannou podporu jsme nikomu nedávali. Jen jsme prosazovli poměrné zastoupení. My bychom rádi měli post místopředsedy Sněmovny a bezpečnostní výbor. Hnutí ANO to respektovalo, tak jsme pro ně hlasovali a doufáme, že hnutí ANO nás podpoří. Nehledejme v tom nějaký blok nebo koalici,“ řekl hned úvodem Okamura.

„Zpravodajství veřejnoprávní televize nemá vůbec žádnou váhu. Je to velice tendenční a zmanipulované,“ poukázal pak Okamura na zpravodajství České televize, které rovněž hovoří o koalici ANO, KSČM a SPD. „Žádná strana nás neoslovila ohledně vládní spolupráce. My se snažíme jednat se všemi, kteří s námi jednat chtějí, o našem programu. Neokopáváme, nehádáme se, neúčastníme se žádných hádek ve Sněmovně,“ podotkl Okamura, jenž se případně ale nezříká vládní odpovědnosti.

„S nikým nedošla fáze jednání o programu tak, aby se našly programové průsečíky. Celý měsíc se snažíme pořád mluvit o programu, vůbec se nehádáme a snažíme se jej prosazovat,“ řekl také Okamura. 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Následně se velmi opřel do tzv. demokratického bloku, který podle něj chtěl paralyzovat chod Poslanecké sněmovny. „Odmítáme paralyzování Sněmovny,“ řekl jasně Okamura, který se obává rozpočtového provizoria. „Řeči pana Kalouska o tom, že je tady nějaká koalice, jsou jen řeči vzteklého člověka, který neuspěl,“ dodal Okamura. 

„V žádném případě nepodpoříme menšinovou vládu. Nebudeme podporovat vládu, která nepodporuje náš politický program,“ zmínil ještě k vládě Okamura. 

Okamura se pak vyjádřil k článku ruského webu Zvezda, jenž uvedl, že za okupaci Československa v roce 1968 by měla být země vděčná. 

„Vůbec nevím, co se stalo. Ale jestli někdo zpochybňoval okupaci Československa ruskou armádou, tak je samozřejmě správně, že se prezident Zeman ozval. My jako SPD si nepřejeme, aby tady byla usazena jakákoliv cizí armáda,“ řekl Okamura. Nechtěl pak říct, zda je Zeman servilní vůči Rusku, neboť on sám u jednání prezidenta s cizími státníky nesedí. 

„Pojďme změnit zahraniční politiku, kterou prosazovali američtí prezidenti Barack Obama a Bill Clinton, sedněme si k jednomu stolu a pojďme zkusit se bavit se všemi,“ řekl Okamura. 

Co se týče prezidentských voleb, Okamura ještě neví, kterého kandidáta podpoří. „My si přejeme, aby se novým českým prezidentem stal kandidát, který prosazuje přímou demokracii, je proti přijímání nezákonných migrantů, je proti islámu a také je kritický k diktátu Bruselu,“ sdělil jasně Okamura. Konkrétní jméno však sdělit nechtěl, až po celostátní konferenci. Velmi však zkritizoval Jiřího Drahoše, který podle něj opovrhuje občany. Svého kandidáta strana nepostavila proto, že chce prosazovat především zákony v Poslanecké sněmovně. 

Poté Okamura rovněž řekl, že by z České televize udělal příspěvkovou organizaci a zrušil by koncesionářské poplatky. „Naším cílem je odpolitizovat Českou televizi,“ řekl rázně Okamura.

Závěrem se vyjádřil i ke svému bratrovi Hayatovi, jenž kandidoval za lidovce, a s nímž má dlouhodobě probíhající mediální rozepře. „Mám svého bratra rád, zaměstnávám ho jako průvodce,“ podotkl Okamura. „Já jsem mu před pár měsíci radil: Politiku musíš dělat tak, abys řekl lidem, jak jim zlepšíš životy. Nedal na moji radu, ať nepomlouvá svého známějšího bratra. Na pomluvách stavět politiku nemůžete,“ uzavřel Tomio Okamura a podotkl, že jeho bratr utrpěl ve volbách fiasko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…