Rozhodně nejsme xenofobové. Sociolog vysvětlil proč

21.12.2015 23:00

Dvě třetiny Čechů mají strach z islámu. Znamená to snad, že jsme národem xenofobů? Ředitel Sociologického ústavu AV ČR Tomáš Kostelecký podobná tvrzení odmítá. Proč?

Rozhodně nejsme xenofobové. Sociolog vysvětlil proč
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Znak Blok proti islámu na náměstí v Lanškrouně

„Postoje českých občanů vůči migraci nebyly nijak zvlášť vyhrocené za posledních 25 let,“ zahájil Kostelecký. Stačí si vzpomenout na to, že k nám v 90. letech minulého století dorazili lidé z Ukrajiny i z Balkánu, a strach jsme nepociťovali. Dnešní obavy souvisejí spíše s tím, že tak úplně nevíme, co čekat od muslimských uprchlíků. „Většina našich lidí nemá zkušenost života s muslimskými spoluobčany,“ doplnil odborník.

V České republice máme určitý mediální obraz o uprchlících a debatujeme tu právě o něm. A to dosti vyhroceně. Západ, který s muslimskými migranty zkušenost má, reaguje podstatně věcněji. Přesto máme potenciál přijmout uprchlíky, kteří se budou moci stát Čechy, když vezmou zasvé zdejší prostředí a tradice. Svědčí o tom ostatně i pohled na vietnamskou menšinu. „Já doufám, že zůstaneme u debat a že se nám je podaří spíše zkultivovat,“ oceňuje Kostelecký.

Určitou naději představuje už fakt, že se na uprchlické krizi neprofiluje žádná silnější radikální pravicová strana, která by chtěla omezovat svobodu slova.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…