Rozhodnuto. Lídrem kandidátky ODS do Evropského parlamentu bude Zahradil

24.02.2014 20:48

Lídrem kandidátky ODS pro květnové volby do Evropského parlamentu bude první místopředseda strany a europoslanec Jan Zahradil. Předseda občanských demokratů Petr Fiala to novinářům oznámil na brífinku při dnešním zasedání výkonné rady strany, která Zahradila nominovala. Kandidovat za ODS bude také Eva Zamrazilová, které končí funkční období v bankovní radě České národní banky a která není členkou strany.

Rozhodnuto. Lídrem kandidátky ODS do Evropského parlamentu bude Zahradil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil (ODS)

Podle Fialy je Zahradil čitelným a konzistentním politikem a pro stranu proto byl logickou volbou. „Věřím, že ODS bude z volebního klání schopna vyjít důstojně. Chceme dělat realistickou stranickou politiku, která bude hájit národní zájmy," řekl novinářům Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Dotazy ke složení kandidátky či k tomu, kolik si strana klade za cíl obsadit v Evropském parlamentu křesel, Fiala se Zahradilem prozatím odmítli zodpovědět. Ostatní členy kandidátky chtějí představit na úterní tiskové konferenci. Fiala pouze potvrdil informaci serveru Novinky.cz, že za ODS bude kandidovat i Zamrazilová.

Občanští demokraté nyní mají devět europoslanců. Vzhledem k výsledkům v loňských volbách do sněmovny a nynějším preferencím není pravděpodobné, že tento počet míst obhájí.

Vládní strany už své lídry představily

Své lídry pro evropské volby už představily všechny vládní strany. ČSSD se rozhodla pro sociologa Jana Kellera, hnutí ANO si vybralo bývalého eurokomisaře Pavla Teličku a KDU-ČSL do voleb povede někdejší ministr Pavel Svoboda. Komunisté vsadili na svou poslankyni Kateřinu Konečnou, TOP 09 na bývalého viceguvernéra centrální banky Luďka Niedermayera, hnutí Úsvit na advokátku Kláru Samkovou.

Evropské volby se v Česku uskuteční 23. a 24. května. Za tři týdny bude jasné, která uskupení se do voleb přihlásila. Strany mají na předložení kandidátek čas do 18. března. Ministerstvo vnitra pak do 5. dubna rozhodne o registraci kandidátek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…