Rozhodující den pro Pandemický zákon. Co s ním provedou v Senátu?

24.02.2021 6:28

Pandemický zákon, bonus k náhradě mzdy pro lidi v karanténě a nový systém koronavirové podpory podnikatelů bude dnes projednávat Senát. Rozhodovat bude také o senátorské novele volebního zákona, má nahradit způsob přepočtu voličských hlasů na mandáty, který zrušil Ústavní soud.

Rozhodující den pro Pandemický zákon. Co s ním provedou v Senátu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Počtem 52 hlasů ze 76 zvítězil Miloš Vystrčil

Anketa

Je dobře, že Roman Prymula odešel ze všech veřejných funkcí a nechce se vracet?

hlasovalo: 11677 lidí

Pandemický zákon má umožnit ministerstvu zdravotnictví vydávat protiepidemická opatření i mimo nouzový stav, který má skončit tuto sobotu. Senátoři v zákoně chtějí přinejmenším provázat ustanovení o pandemické pohotovosti s protiepidemickými opatřeními.

Důvodem je to, aby souběžně se zrušením pohotovosti Sněmovnou byla zrušena i opatření, která by jinak mohla trvat i rok. Další úpravy by mohly mít vazbu na pondělní verdikt Ústavního soudu, podle něhož opatření musí být dostatečně zdůvodněna.

Úpravy čekají zřejmě i zákon, podle něhož mají lidé v nařízené karanténě dostávat k náhradě mzdy bonus až 370 korun za den. Sociální výbor doporučil mimo jiné prodloužit lhůtu pro výplatu tohoto příspěvku z deseti dnů na dva týdny.

Beze změn by Senát měl podle svého hospodářského výboru schválit zdvojnásobení příspěvku pro podnikatele, kterým jejich činnost omezila vládní protiepidemická opatření. Nově by za únor a březen měli dostávat 1000 korun denně. Pracovníkům na dohodu zůstane denní příspěvek 500 korun.

Volební novelu připravili senátoři kvůli tomu, že Sněmovna zatím nezačala projednávat žádnou náhradní variantu přepočtu hlasů na mandáty, kterou zrušil Ústavní soud. Vláda svou předlohu ve dvou variantách schválila v pondělí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…